Persbericht: Zomer 2021 'Geniet! Ontspan, speel en ontmoet'

Binnen de huidige coronamaatregelen en de aangekondigde versoepelingen tijdens de zomermaanden zal het buitenleven meer dan ooit centraal staan. Niet enkel het mooie weer zal ons komende zomer – hopelijk – naar buiten lokken. Ook de zomerinitiatieven van het gemeentebestuur moeten Ruiseledenaren op een coronaveilige manier laten genieten van de buitenlucht, de warme zonnestralen, onze prachtige natuur en - op een veilige en verantwoorde manier – ook van elkaar. Onder het motto ‘Geniet! Ontspan, speel, ontmoet’ werkten het College en de diensten tal van initiatieven en aankopen uit om het genieten in parken, op pleinen en in de Ruiseleedse natuur volop te stimuleren en te ondersteunen.

Dit alles uiteraard met respect voor de coronamaatregelen die een tussentijdse evaluatie van de voorgestelde initiatieven vermoedelijk zullen vereisen.

Babbelstoeltjes

Het verhogen van de sociale cohesie is een actieplan binnen het huidige Meerjarenplan. Daarnaast was ook het voorzien van voldoende rustplaatsen een aandachtspunt en wordt het bijeenkomen in open lucht op veilige locaties in coronatijden gestimuleerd wanneer de maatregelen dit toelaten.

Om tegemoet te komen aan bovenstaande wensen wordt geïnvesteerd in stoelen en duobanken die op de Ruiseleedse pleinen geplaatst zullen worden. Dit naar analogie van Parijs, Maldegem, Gent en Brugge. Wie de stoelen gebruikt, kan uitrusten, een babbeltje slaan of gewoon genieten van de zon en de rust.

Vanaf juni zal je de rode stoeltjes op de diverse pleinen zien opduiken. In het najaar bergen we ze veilig op.

Burgemeester De Roo: “We haalden onze inspiratie onder meer uit Maldegem, waar na een jaar evaluatie bleek dat de stoeltjes een succes waren. Slechts eentje verdween, alle andere werden gretig gebruikt door bezoekers aan de pleinen en parken om even uit te rusten, een boek te lezen of een babbeltje te slaan. Ook in Ruiselede willen we de rode babbelstoeltjes een kans geven. We beslisten om er 50 aan te kopen en deze te verspreiden over de pleintjes aan de sporthal, het Disveld, in Kruiskerke en in het park aan de kerk.”

Boekenruilkastje

Wie trouwens even komt uitrusten in het park zal er deze zomer ook een boekenruilkastje terug vinden. Wie een boek uit het kastje neemt en gelezen heeft kan dit terug stoppen, het boek houden of dit ruilen voor een eigen exemplaar dat je met de wereld wil delen. Het boekenkastje wordt geen inleverbus van de bibliotheek, bibliotheekboeken breng je dan ook gewoon terug waar je ze ontleende.

Ontspanning

Nog nieuw op enkele pleinen zullen de extra ontspanningsmogelijkheden zijn. Zo komt er op het speelplein in Kruiskerke en aan de sporthal een stevige pingpongtafel te staan. Op beide locaties kan je komende zomer ook badminton spelen aan de daarvoor voorziene netten. In de sporthal en in het gemeentehuis zal je (na online reservatie via www.ruiselede.be/aanvraagformulier-outdoor-sportsets ) diverse speelsets – pingpong, badminton, petanque, Mölkky en Viking Kubb- kunnen ontlenen.

Helemaal nieuw komende zomer is huren van een pumptrack gedurende de laatste weken van augustus, zegt Schepen van Jeugd Ilse Volcke. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en bochten, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Mensen zullen op het circuit terecht kunnen met skeelers, steps, skateboards of fietsen.

Dit jaar kopen we bewust geen duur speeltoestel aan maar verschuiven we het budget naar 2022. De diensten werken momenteel aan de herinrichting van onze pleinen en parken en om dit plan alle kansen te bieden, voorzien we beter even geen bijkomende, verankerde speeltoestellen. Het herinrichtingsdossier krijgt er op die manier een mooi budget bij.

Om de outdoor sportbeleving nog meer te stimuleren, komt er op de sportsite op de plaats van het huidige discusterrein ook een beachvolleyterrein bij, vult Schepen Debouck aan. Op deze locatie zal je naast volleybal ook beachtennis, footvolley en een outdoorversie van badminton kunnen spelen. 

Genieten in het park

Om de Ruiseledenaar, particulier en vereniging, de kans te bieden om op een vlotte en coronaveilige manier samen te komen, besliste het College het park naast de kerk in te richten tot een aantrekkelijke locatie waar mensen kunnen ontspannen en dit voor de periode juli en augustus.

Schepen De Muynck: “Op deze pop up-locatie zullen zitbalken en –blokjes aanwezig zijn en voorzien we ook schaduwplekken. Er komt ook een toog met tent erover, zitbanken zullen de monumenten afschermen en we voorzien een toiletwagen. Het park kan door verenigingen gereserveerd worden via de vrijetijdsdiensten om er, volgens de coronamaatregelen, een activiteit te organiseren. 

Volgens Schepen Debouck, naast sportschepen ook verantwoordelijk voor feestelijkheden, zal het Feestcomité Ruiselede de locatie in het park voor een eerste keer officieel gebruiken tijdens het eerste weekend van juli.

Evenementenmobiel

De komende weken verwachten de diensten ook de levering van de gemeentelijke evenementenmobiel.

In niet-coronatijden wilden we de mobiel vooral inzetten om de sociale cohesie in specifieke buurten te versterken en mensen samen te brengen of om onze activiteiten te ondersteunen. Komende zomer willen we de mobiel graag in het park ter beschikking stellen aan onze verenigingen, bevestigt Schepen van Sociale Zaken Linda Wyckstandt.

Ontspan en speel

De Cluster Mens organiseert volgende zomer opnieuw een aantal activiteiten. Een aantal ideeën uit 2020 worden overgenomen en waar nodig herwerkt, zoals de fotozoektochten en de kindersafari. Ook de fietsroute ‘Rij Ruiselede Rond’ wordt als permanente en bewegwijzerde route hernomen. De belevingsfilm die vorig jaar over de route werd gemaakt, wordt volop gepromoot bij minder mobiele doelgroepen.

Andere initiatieven zijn nieuw. Zo werken we een lokale skeelerroute uit en promoten we de regionale routes. Alvast iets heel bijzonders op de planning: de aanleg van een blotevoetenpad op het speelpleintje tussen de Weefschoolstraat en de Lindestraat.

Hou onze communicatiekanalen in het oog voor meer info.

Gepubliceerd opwoensdag 12 mei 2021 om 16:48