Straatverlichting

DOVEN OPENBARE VERLICHTING IN KADER VAN HET REGIOMASTERPLAN.

WAT?

In 2014 startte Ruiselede samen met Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Tielt, Wielsbeke en Wingene, in samenwerking met Eandis, met de opmaak van het ‘Regiomasterplan Openbare Verlichting’. Dit regiomasterplan is een instrument om het beleid van een gemeente voor openbare verlichting vast te leggen. Doel hiervan is om bewust om te gaan met openbare verlichting, en dit uit economisch en ecologisch standpunt. Een belangrijk punt hierbij is het doven van de openbare verlichting. Dit zorgt niet alleen voor een fikse besparing op het verbruik, maar ook voor een gevoelige vermindering van de CO² uitstoot.

Op 23 december 2015 keurde de gemeenteraad de beleidslijnen van het regiomasterplan goed. Hierin werd resoluut voor LED verlichting gekozen, en voor het doven van de openbare verlichting tussen bepaalde uren en in bepaalde straten.

De openbare verlichting in Ruiselede was in 2016 goed voor een verbruik van 343.611kWh (=82.000€!). Het gedeeltelijk doven van de openbare verlichting zou een besparing van 102.658kwh/jaar of 23,7ton CO²/jaar opleveren!

Een eerste stap is reeds gezet: de monumentenverlichting van de kerk, het gemeentehuis en Hostens’ Molen wordt om 23u gedoofd en ’s morgens niet meer ontstoken. Ditzelfde regime (D23) zal ook toegepast worden aan de sportsite.

Voor de  wegen werd eerst een opdeling gemaakt naargelang hun functie: verbindingswegen, woonstraten, landelijke wegen,… Het plan met de indeling van de straten vindt u hier (pdf, 177.9 kB). De hoeveelheid licht voor een bepaalde weg ligt vast in de Belgische norm NBN-L-18-004. Bij de verbindingswegen (lokaal, landelijk, doortocht) en centrumwoonstraten blijft de verlichting branden. Voor de andere straten worden de lichten gedoofd vanaf 23u, en herontstoken om 5u (regime D23H5). Het gaat om volgende straten:

- Woonstraat erftoegang: Akkerweg, A. Rodenbachtstraat, Berkenstraat, Buisstraat, Bundingstraat(centrum naar N37), Brandstraat (gedeelte naar voetbalplein), Bruwaanstraat (van Kruiskerkestraat tot einde bebouwde kom),  C. Verhaegheplein, Eyerstraat, Groenestraat, Groeneweg (tot einde bebouwde kom),  Kapellestraat, Knokstraat (tot einde bebouwde kom), Knotwilgenstraat, Kraaienbroekdreef (Aalterstraat tot nr 1A), Krasnikstraat, Kruisbergstraat (van Kruiskerkestraat tot einde bebouwde kom), Kruiswegestraat (centrum tot Oude Tieltstraat), Lindenstraat, Molenstraat, Nieuwstraat, Ommegangstraat, Parochieveldstraat, Pensionaatstraat, Poekevoetweg, Polenplein, Poortefrankstraat, Tivolistraat, Tramweg, Veldstraat, Verlovestraat, Waterboordstraat, Woestestraat, Zandberg, Zandbergstraat.

- Landelijke weg: Aaltervoetweg, Axpoelmolenstraat, Bambruggestraat, Bruwaanstraat (buiten bebouwde kom), Diksmuidse Boterweg,  Galgenstraat, Grensstraat, Groene Sprietstraat, Groeneweg (buiten bebouwde kom), Haantjesstraat (gedeeltelijk), Hamerstraat, Klaphullestraat, Knokstraat (buiten bebouwde kom), Kortekeer, Kouterweg, Krommekeerstraat,  Kruiswegestraat (buiten bebouwde kom), Mortelwalstraat, O-L-Vrouwstraat, Oude Tieltstraat (buiten bebouwde kom), Oude Veldstraat (gedeeltelijk), Oudleikestraat, Pannemeersstraat, Parkstraat, Pietakkerstraat, Planterijstraat, Reigerstraat, Schietspoelstraat,  Schoutskruisestraat, Smisseweg, Strichtensgoedstraat, Vlaagtweg, Vossenholstraat, Vossenstraat, Zandstraat, Zandvleugestraat.

- Nachtgebied: momenteel is er hier geen of nauwelijks openbare verlichting . Voor de bestaande lichtpunten wordt regime D23H5 toegepast, maar bij defect worden deze lampen niet meer vervangen: Bosdreef, Bruwaanstraat (gedeeltelijk), Bundingstraat (tussen N37 en Kouterweg), Gentse Velstraat, Grietjesgalgestraat, Haantjesstraat (gedeeltelijk), Kraaienbroekdreef, Kruisbergstraat (gedeeltelijk),  Meuleslag, Nagelstraat, Oude Veldstraat (gedeeltelijk), Veldkapellestraat, Vlaagtweg (gedeeltelijk),  Westakkerstraat.

- Industriegebied: Industriestraat, Eekhoutstraat.

WANNEER?

In juni zal Eandis de verlichting aanpassen om over te schakelen naar het regime van doven. Hiervoor moeten er zowel in de cabine, als aan de betreffende lichtpunten aanpassingen worden uitgevoerd. Wanneer je dus merkt dat de openbare verlichting in je straat dooft vanaf 23 uur dan is dit normaal. Je hoeft dus geen defect te melden aan netbeheerder Eandis of aan de gemeente.

WELOVERWOGEN KEUZE!

We zullen allen even moeten wennen aan de aanpassingen aan onze openbare verlichting. Het gemeentebestuur maakte samen met Eandis en de buurgemeenten weloverwogen keuzes, rekening houdend met veiligheid, comfort en kostenefficiëntie.

Door het doven van de verlichting verminderen we de lichtvervuiling. Nachtverlichting kan immers het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren en de groeiwijze van planten beïnvloeden. Verder kunnen we zo heel wat energie en geld besparen.

Wellicht zullen sommige inwoners vrezen dat deze maatregel meer inbraken zou kunnen uitlokken. Statistieken, opgesteld bij diverse gemeenten waar het doven al een gewoonte is geworden, laten blijken dat de inbraakpogingen minder zijn geworden (een dief heeft immers ook licht nodig!)

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze technische dienst, sabine.craeymeersch@ruiselede.be , 051/70.84.22.

Het volledige masterplan vindt u hier (pdf, 3.2 MB).

DEFECTE STRAATVERLICHTING

Indien je merkt dat een straatlicht wel degelijk defect is, kan je dit steeds melden via https://straatlampen.eandis.be/ of via onze technische dienst sabine.craeymeersch@ruiselede.be , 051/70.84.22.