Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden met inbegrip van grafkelder

Beschermd monument - M.B. 26/03/2010

Restauratie: regelmatig onderhoud + reiniging

Beschrijving

Dit monument is gelegen in het park nabij het gemeentehuis en de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming kerk in het centrum van de gemeente. Het beeld is een oorlogsgedenkteken van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule uit 1923.

Het oorlogsgedenkteken kwam er op het voormalige kerkhof nabij de kerk en werd beschouwd als een praalgraf voor de oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Later werd het een gedenkteken ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Het gedenkteken bestaat uit een rotsheuvel met groenaanplanting, rotsblokken, een sokkel met een hardstenen heldenhuldekruis en een beeldengroep. Deze stelt een gewonde soldaat voor in volle uitrusting, liggend op het puin met boven hem een engel met ontplooide vleugels die hem een zegekroon aanreikt en wijst naar het kruis of naar de hemel.

Op het heldenkruis hangt aan de voorzijde een bronzen wapenschild met daarop de Vlaamse Leeuw en de tekst ‘1914-1918’ en ‘Aan onze helden’. Op de achterzijde hangt eveneens een bronzen reliëfplaat met de voorstelling van een jongeman met een schop en erboven het wapenschild van Ruiselede en de teksten: 'Overleden opgeeïsten' (incl. de namen) en  'Andere burgerlyke slachtoffers' (incl. de namen).

De namen van 33 omgekomen militairen uit WOI werden in de puinblokken gebeiteld en verguld. De bronzen plaat op de achterzijde stelt een opgeëiste arbeider in werkkledij met schop voor. Onder deze plaat werden de namen van de 10 ‘opgeëisten’ van het ‘Zivilarbeiter Bataillon’ (Z.A.B.) aangebracht. Vijf van hen waren op 5 februari 1918 omgekomen bij een bomontploffing in Hooglede. Ook de namen van 3 burgerlijke slachtoffers werden vermeld.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de namen van nieuwe oorlogsslachtoffers toegevoegd op de gedenkstenen rond het gedenkteken.

Oorlogsmonument

Cultuur

Markt 1
8755 Ruiselede
cultuur@ruiselede.be
051/70-84-20
051/68-79-33
Bekijk openingsuren