Cultuurprijs

In 2001 nam de gemeentelijke raad voor cultuurbeleid het initiatief om samen met het gemeentebestuur een cultuurtrofee in het leven te roepen: ‘De Gulden Wiek’, verwijzend naar de wieken van een molen in molendorp Ruiselede. Het bevorderen van het cultuurleven en het stimuleren van gemeenschapsvorming in de gemeente werd als belangrijkste motief naar voor gebracht.

'De Gulden Wiek' is een tweejaarlijkse wedstrijd waarbij een Ruiseleedse vereniging/instelling/vzw of een inwoner van Ruiselede die een uitzonderlijke culturele prestatie leverde of zich zeer verdienstelijk toonde op cultureel gebied, beloond wordt met een prijs ter waarde van €400. De jury, leden dagelijks bestuur cultuurraad, kent de cultuurtrofee toe en bepaalt de nominaties. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door alle bij de culturele raad aangesloten verenigingen, door gecoöpteerde leden, bestuursleden, waarnemers bij het bestuur en de Schepen van Cultuur. Het gemeentebestuur en het dagelijks bestuur van de cultuurraad kunnen elk afzonderlijk een kandidaat voordragen.

Luc (Wies) Lema kreeg de allereerste Gulden Wiek in 2002. Blues & Jazzclub Banana Peel won in 2004. In 2006 ging de cultuurprijs naar het poëzie-initiatief Sappho. Begin 2008 ging de Gulden Wiek naar Robert Deroose, voorzitter van toneelkring ‘De Ruyssende Lede’. In 2010 mocht de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia de cultuurprijs ontvangen. Gerda Meulebrouck won de Gulden Wiek in 2012. In 2014 werd de Gulden Wiek uitgereikt aan Lina Deschacht.In 2016 was de organisatie 'Illud Mane' van de Confrérie van O.L.V. van 7 Weeën de winnaar.

Folk Ruiselede won de Gulden Wiek in 2018.

Reglement (pdf, 22.3 kB)

Vrije Tijd

Markt 1
8755
vrijetijd@ruiselede.be
051 70 84 13
051 68 79 33
Bekijk openingsuren