Klimaattips

Lekker zwieren op 30°

was

Veel mensen wassen hun gewone kleding uit gewoonte op 40°. De nieuwste generatie wasmiddelen zijn echter zo krachtig dat 30° volstaat. Met deze omschakeling bespaar je 30% energie. Probeer het eens uit en oordeel zelf.

Kies voor herlaadbare batterijen

batterij
Voor toestellen die op batterijen werken is het best om herlaadbare te gebruiken. Ze zijn veel zuiniger en milieuvriendelijker dan hun wegwerpbare soortgenoten

Een jasje voor je muren

radiator

Breng voor de vrieskou begint radiatorfolie aan achter je radiatoren die tegen buitenmuren geplaatst zijn, of tegen onverwarmde ruimtes zoals garages en gangen. Dit verhoogt het rendement van je radiatoren met 10%. Het is een investering die je er op één winter uithaalt ! Je vindt radiatorfolie in de meeste doe-het-zelf zaken

Slaapwel PC-scherm

pc

Het scherm van je PC verbruikt veel energie. Pas de PC-instellingen aan, zodat je scherm al naar een paar minuten uitvalt. Dit is iets anders dan de stand-by stand. Bij het uitvallen van het scherm moet je maar eventjes met je muis bewegen en je kan terug verder werken. Geen verlies aan gebruikscomfort, maar op een hele dag wel wat energie bespaard !

Los de laders
gsm
Het is volkomen zinloos en duur laders van batterijen, GSM’s, tandenborstels, fototoestellen enz. continu in het stopcontact te laten zitten. Haal ze uit het stopcontact wanneer u ze niet gebruikt. De oplader verbruikt immers ook energie als er geen apparaten zijn op aangesloten

Laat je verwarmingsketel onderhouden
stookketel

Niets is zo goed als een grondig onderhoud van uw verwarmingsketel om 3 tot 5% besparen op brandstof en uw veiligheid te garanderen. Het jaarlijks onderhoud van verwarmingsketels is wettelijk verplicht en is positief voor het rendement ervan.

Kleren drogen zonder energie
waslijn

Gebruik niet systematisch de droogkast: de energievreter verbruikt 2 tot 3 keer meer dan de wasmachine. Droog de was daarom bij voorkeur buiten of in een geventileerd lokaal, niet op een radiator

Lege koelkast, volle diepvries
koelkast

Hoe meer er in je koelkast zit, hoe meer hij verbruikt. Beperk je dus tot het noodzakelijke. Een diepvriezer werkt net andersom. Vul hem zoveel mogelijk, eventueel met piepschuim. Voor beiden geldt dat je eten best snel laat afkoelen voor je het erin zet.

Ontdooi je energieverbruik !

ijsbol
Ontdooi een diepvriezer op regelmatige basis. Twee millimeter ijs verhoogt het verbruik met maar liefst 10%. Het ijs komt er doordat er lucht in de diepvries komt en de luchtvochtigheid omzet in ijs. Neem dus zo snel mogelijk wat je nodig hebt, zodat er niet veel licht binnen kan. 

Pak die plumeau
plumeau
Stof houdt warmte vast. Stof dan ook regelmatig radiatoren of andere convectoren af, of gebruik een compressor voor plaatsen waar u moeilijk aanraakt, om hen een optimaal rendement te geven.

Breng er spanning in !
banden

Besteed voldoende aandacht aan de banden, zowel qua spanning als qua slijtage. Controleer daarom maandelijks de bandenspanning. Goed opgepompte banden zorgen voor een lager verbruik en slijtage en verhogen de veiligheid

Koop slim en energiezuinig met de EcoGator-app
ecogator

Op zoek naar een nieuwe wasmachine of koelkast? Wil je energie en geld besparen? De Ecogator-app helpt je om snel het meest energiezuinige toestel te vinden. Beschikbaar voor android en Iphone!

Timer is money
timer
Wist je dat je koffiezet, batterijopladers en televisietoestel, zelfs nadat je deze uitschakelt, een minimum aan energie blijven verbruiken. Koop daarom een timer en plaats deze tussen de toestellen en het stopcontact.

Stoom ze glad
stoomstrijkijzer

Gebruik een stoomstrijkijzer in plaats van een gewoon strijkijzer. Dat is zuiniger en sneller. Een reflecterende strijkovertrek over je strijkplank zorgt er ook voor dat de warmte van je strijkijzer weerkaatst, zo bespaar je nog extra energie

Filter je verbruik !
filter
Een regelmatig gereinigde filter verlengt de levensduur van de wasmachine en beperkt het energieverbruik

Er brandt een (led)lampje

led
Gloeilampen zijn zeer inefficiënt : 95 % van de energie gaat verloren in warmte en slechts 5% wordt omgezet in licht. Gelukkig zijn er alternatieven zoals LED-lampen. Zij verbruiken 5 maal minder energie ! Vervang je gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen. Het bespaart je 10 euro per lamp per jaar.

Mag het één graadje lager ?
thermostaat

Stel overdag de temperatuur minimaal een graadje lager in.  Dit levert je een besparing van meer dan 5% op.  19 tot 20°C is een gezonde en comfortabele omgevingstemperatuur.

Boiler op 60°C is ideaal

boiler
De warmwaterketel of “boiler” is met grote voorsprong de gulzigste elektriciteitsverbruiker in de meeste huishoudens. Het gemiddeld jaarlijks verbruik van het apparaat bedraagt 1.900 kilowattuur. Je bespaart ongeveer 5% energie met elke 6 graden dat de thermostaat wordt verlaagd. De meest energiezuinige optie is een temperatuur van 60 °C

Kies elektrische apparaten met min. A+ label
oude koelkast

Koelkasten, vriezers en led-televisies verbruiken nu de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparaten een aantal jaar geleden. In veel gevallen is vroegtijdige vervanging van apparaten goedkoper dan het volledig "opgebruiken" van apparatuur.
Weet dat een oude koelkast minstens 2x zoveel verbruikt als een nieuwe koelkast. (Koelkast label A+: 200 kWh / Koelkast label C: 500 kWh)

Isolatie houd je warm in de winter en fris in de zomer

spouwmuurisolatie

Wist je dat maar liefst 15% van alle warmte in je woning verloren gaat via de muren. Wanneer je dak goed geïsoleerd is en je dubbele beglazing hebt, zal dit percentage zelfs hoger liggen omdat de muren dan de zwakke schakel zijn. Door je spouwmuur te isoleren zal je de energiefactuur dus aanzienlijk kunnen terugdringen. Via kleine gaatjes in de voegen wordt er isolerend materiaal ingespoten die de holle ruimte opvult.

Milieu

Markt 1
8755 Ruiselede
milieu@ruiselede.be
051/70-84-14
051/68-79-33
Bekijk openingsuren