Troeven

De kleine gemeente Ruiselede heeft heel wat grootse troeven achter de hand.

Bezienswaardigheden

De gemeente telt zowel in het dorpscentrum als in de parochies heel wat bijzondere gebouwen en monumenten.

O.L.V.Tenhemelopneming kerk

De Sint-Caroluskerk in de parochie Doomkerke is als ‘kathedraal te lande’ een pareltje van neogotische bouwkunst met veelkleurig interieur en bijzondere decoratieve details. Bezoeken kan op aanvraag. Ook de Onze-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk in de Ruiseleedse dorpskern is beslist een bezoekje waard, zeker als je weet dat de geschiedenis van deze kerk al in de 10e eeuw begint en het gebouw doorheen de eeuwen heel wat moest doorstaan. Vooral het interieur is heel bijzonder.

Rechtover deze kerk vinden we het gemeentehuis terug. Volgens een lokale legende wilde het toenmalige liberale gemeentebestuur met de bouw van dit monument én vooral met de toren ervan de rechtstreekse concurrentie aangaan met de (katholieke) kerktoren. Het gemeentehuis werd gebouwd tussen 1873 en 1876 door architect Henri de Fernelmont en is een mooi voorbeeld van 19e-eeuwse profane neogotiek. Dit gemeentehuis trekt vooral de aandacht met haar bijzondere gevelversiering (met verwijzingen naar de Gulden Snede), het speciale grondplan en enkele in het oog springende interieuritems.  

Ooit telde het molendorp Ruiselede meer dan tien molens. Enkel Hostens Molen en de Knokmolen blijven vandaag over en worden regelmatig in werking gesteld. Hostens Molen is een 18e-eeuwse ronde stenen stellingmolen die gebruikt werd als een graan- en oliewindmolen. Hij kreeg in de 20ste eeuw ook de naam Kruiswegemolen of Hostens Molen en is sinds de aankoop door de gemeente in december 1997 ook gekend onder de naam gemeentemolen. Hostens Molen is elke 1e zondag van de maand geopend en kan door groepen bezocht worden op aanvraag. De Knokmolen dateert uit 1840 en is een beschermd monument sinds 1958. Het is een bakstenen stellingmolen waar niet alleen graan werd gemalen maar ook olie geplet werd uit lijnzaad. Deze molen is privébezit.

Nog bijzonder zijn de vele beschermde monumenten, dorpsgezichten en landschappen in de gemeente.

In de puntvormige uitloper van de gemeente ligt een landschappelijk waardevolle en historische site met een zeer eigen karakter: het Sint-Pietersveld. Hier werd in de 1837 eeuw een suikerfabriek gevestigd. Dit economische initiatief was echter geen lang leven beschoren. Een decennia later werden de gebouwen van de fabriek in gebruik genomen als hervormingsschool voor jongens (ook wel Rijksopvoedingsgesticht genoemd). Vandaag is hier het Penitentiair Landbouwcentrum en de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg ‘De Zande’ gevestigd.

Genieten in de natuur

Ruiselede is een groene, stille oase tussen drukke verkeersaders en grote steden. De gemeente telt dan ook heel wat groene zones waar het heerlijk vertoeven is.

Doomkerke en Kruiskerke

Visserij - kopie

De parochies Doomkerke en Kruiskerke vormen als het ware 'toegangspoorten' tot de groene long van Ruiselede.

In de nabijheid van Kruiskerke, vroeger ook wel het 'Ruiseleeds Veld' genoemd vindt u de 'Vorte Bossen' en het 'Parochieveldbos' en de prachtige natuurlijke vijver 'De Visserij'. De vijver vormde in feite de bron van de Wantebeek en lag in het voormalig visvijvergebied van de Gheeraertsvijvers. Vooral bij oudere Ruiseledenaren roept dit bos herinneringen op omdat de schooljeugd er kwam zwemmen. Ingang langs de Krommekeerstraat en de Bruwaanstraat. Deze natuurgebieden worden doorkruist door diverse wandel- en fietsroutes.

Met de wandelbrochure 'Wandeling door 't Ruiseleeds Veld' in de hand leert u meer over de geschiedenis van dit gebied.

Het kleine Doomkerke heeft heel wat troeven. Het natuurgebied 'De Gulke Putten' ligt heel nabij en ook hier kan u inpikken op diverse wandelingen en fietsroutes. Bijzonder in Doomkerke is de aanwezigheid van het Landschapspark Disveld met toegang naast de pastorij. Het Disveld werd in 2010 geopend en bevat een speelweide, een waterpoel, een boomgaard, een weide met schapen en diverse educatieve tools. Het is een ideale picknickplaats of het perfecte rustpunt tijdens de wandelingen of fietstochten die langsheen het park trekken. Het is er niet aan te zien, maar Doomkerke heeft best een woelig verleden achter de rug. Op het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw emigreerden heel wat Doomkerkenaren en inwoners uit de nabije regio naar de V.S.A en Canada. Diverse scheepvaartagenten brachten er tickets voor een overtocht met de Red Star Line, de White Star Line of de Cunard Line aan de man. Eén van hen deed dit vanuit het huidige Café New York. Ook WOI ging in Doomkerke niet ongemerkt voorbij. Vooral de aanwezigheid van een vliegveld nabij het Rijksopvoedingsgesticht bracht heel wat Duitse soldaten naar de parochie. Tijdens WOI was er een machinegeweerschool, testte men gasmaskers uit in de melkerij en zag men er een neerstortende Zeppelin voorbijvliegen. Meer informatie hierover leest u in de brochure 'Van Red Star Line tot Zeppelin' (verkrijgbaar bij de toeristische dienst) of via de digitale Storymap over WOI in Doomkerke die u ook via smartphone of tablet kan raadplegen (best via Google Chrome).

Landschapspark Disveld Doomkerke
Klik om te vergroten

Verken de regio

De uitgestrektheid van de gemeente en de verspreiding van haar woonkernen leent zich uitstekend voor een verkenning met de fiets. Dankzij de gekende fietsknooppuntenkaarten pik je in Ruiselede gemakkelijk in op diverse routes die het grondgebied van de gemeente doorsnijden.

Ook aan de ‘intensieve’ fietser werd gedacht. Voor mountainbikers is immers de Bruegel-Molenroute uitgewerkt die via twee lussen enerzijds Wingene en anderzijds Ruiselede doorkruist.

Doe je het liever iets rustiger aan? Ruiselede is ook een waar wandelparadijs. Wandelclub WSV De Molenstappers heeft hier haar thuisbasis en stippelt jaarlijks heel wat interessante wandelingen uit (bijv. tijdens de kermissen of molenfeesten). Daarnaast start de Parochieveldwandelroute aan het  Landschapspark Doomkerke en werd een wandelknooppuntenkaart uitgewerkt voor de regio Bulskampveld waartoe ook het noord van Ruiselede behoort.

Wie het Ruiseleedse dorpscentrum wil verkennen kan dit sinds 2012 dankzij het groepsarrangement ‘In de schaduw van de molen’, waarbij een gegidste wandeling gecombineerd wordt met bezoekjes aan bijzondere gebouwen of Ruiseledenaren en kan geproefd worden van streekproducten. Brengt u graag een bezoekje aan het gemeentehuis, neem dan vooraf contact op met de cultuurdienst (cultuur@ruiselede.be of 051 70 84 20).

Vrije Tijd

Cultuurliefhebbers komen in Ruiselede zeker aan hun trekken. De vele historische panden in de dorpskern en de interessante beschermde gebouwen en monumenten in de drie woonkernen zijn voorbeelden van bijzonder lokaal bouwkundig erfgoed.

Op muzikaal vlak is Ruiselede de thuisbasis van twee ‘beroemdheden’. Blues & Jazzclub Banana Peel vierde recent haar 44e verjaardag en bouwde doorheen die decennia een goede reputatie uit, over de gemeentegrenzen heen. Ook pianogigant ‘Piano’s Maene’ bouwt al 3 generaties lang aan het succes. Zaakvoerder Chris Maene is actief in binnen- en buitenland, maar bleef zijn geboortedorp altijd trouw. Hij heeft er nog steeds zijn woning met pianomuseum (te bezoeken op aanvraag) en een prachtig modern verkoops- en fabrieksgebouw.

Zoals in vele steden en gemeenten gaan ook in Ruiselede diverse jaarlijkse of meerjaarlijkse evenementen en feestelijkheden door, gaande van de kleinere lokale kermissen tot de driedaagse Molenfeesten die slechts om de drie jaar plaatsvinden. Bovendien organiseren diverse gemeentelijke diensten, de feestcomités en de lokale verenigingen heel wat activiteiten.

Sportfanaten kunnen terecht op de site rond de sporthal of kunnen kennismaken met één van de vele lokale sportverenigingen. Naast het vanzelfsprekende volleybal, voetbal en (amateur)wielrennen kan je in Ruiselede ook badmintonnen en boogschieten. Actieve senioren kunnen dankzij OKRA en Neos deelnemen aan wekelijkse sportactiviteiten en lessenreeksen.

Het jongerenaanbod wordt verzorgd door de jeugddienst en de lokale jeugdverenigingen.

Horeca

U leest het. Ruiselede is zeker een bezoekje waard. U kan er bij verschillende zelfstandigen terecht voor een hapje, drankje en logies. Groepen kunnen terecht in Kamphuis 't Haantje.