Voorstelling

Algemeen

De West-Vlaamse gemeente Ruiselede maakt deel uit van het arrondissement Tielt en flirt in het oosten met de grens van de Provincie Oost-Vlaanderen. Buurgemeenten zijn Wingene, Tielt, Beernem en Aalter.

Ruiselede slaagde erin om tijdens de fusiebewegingen van de jaren 1970 een kleine maar onafhankelijke gemeente te blijven, ondanks een beperkt inwonersaantal. De gemeente (3020 ha) bestaat uit drie belangrijke woonkernen – Ruiselede Centrum, Doomkerke en Kruiskerke- en enkele gehuchten (waaronder Axpoele).

Ruiselede is ook gekend als Molendorp. Een titel die de gemeente te danken heeft aan de vele molens die hier in het verleden werkzaam waren. Hostens Molen (Kruiswegestraat) en de Knokmolen (Knokstraat) zijn hiervan nog de enige actieve restanten. Het waren trouwens de feestelijkheden rond de gerestaureerde Hostens Molen, getroffen door een obusinslag tijdens WOII, die eind jaren 1950 de aanleiding gaven tot de organisatie van de Molenfeesten. Deze Molenfeesten vinden nog steeds driejaarlijks plaats.

Ruiselede ligt ongeveer halfweg tussen Tielt en Aalter (met toegangscomplex tot de autosnelweg en treinverbindingen met o.a. Oostende, Gent en Antwerpen).

De gemeente bevindt zich bovendien in de stedendriehoek Brugge-Kortrijk-Gent en in de driehoek die gevormd wordt door de wegen A17 (Kortrijk-Brugge), de E40 (Brugge-Gent) en de E17 (Gent-Kortrijk). Ruiselede wordt in het zuiden doorsneden door de N37 die Tielt met de E40 verbindt. Hierdoor is Ruiselede op een afstand van 5 km direct verbonden met het autosnelwegennet.

Ondanks deze centrale ligging en de nabijheid van grote wegen en woonkernen mogen we Ruiselede gerust een groene, stille oase noemen. De gemeente telt dan ook heel wat bossen, open velden en zelfs een landschapspark en wordt doorkruist door diverse fiets- en wandelnetwerken.

Kennismaking

Aan de hand van deze storymap leert u Ruiselede beter kennen.