Tips en checklist: vuurwerk feestdagen

Hulpverleningszone Midwest had reeds een campagne  klaar om het gebruik van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode te ontmoedigen. 
Gouverneur Decaluwé ging nog een stapje verder en maakte een politiebesluit op dat vuurwerk, verbrandingen in open lucht en het gebruik van pyrotechnische middelen verbiedt. Dit om samenscholingen te vermijden en om de druk op de ziekenhuizen niet te verhogen.
 
Dit van 19 november 2020 tot en met 17 januari 2021.
 
Het volledige besluit vind je op https://bit.ly/besluit_gouverneur.

Heeft u plannen om het nieuwe jaar in te zetten met vuurwerk? Hou dan rekening met de gevolgen

  • Ieder jaar vallen in België meer dan 1000 gewonden door vuurwerk.
  • Woningen, bomen, bijgebouwen, … in de omgeving van de afsteekplaats kunnen vuur vatten!
  • De luide knallen verstoren de nachtrust. Niet iedereen blijft wakker gedurende de oudejaarsnacht.
  • Huisdieren raken in paniek door de felle lichtflitsen en de luide knallen. Ze brengen zichzelf in gevaar en kunnen zelfs van huis weglopen. Jaarlijks raken heel wat eigenaars zo hun geliefde dier kwijt en starten het nieuwe jaar in mineur.
  • Dieren in aanpalende weides kunnen verschrikt raken en erin slagen afsluitingen of hekkens open te breken of zichzelf zwaar te kwetsen.

Checklist voor wie het niet kan laten

  • Hou rekening met de Algemene Politieverordening van de PZ Regio Tielt: Het is verboden, zowel op de openbare weg als op private domeinen, binnenplaatsen en op alle plaatsen die palen aan de openbare weg, om het even welk vuurwerk af te steken. Naar aanleiding van feestelijkheden kan de burgemeester beslissen een vergunning tot het afsteken van vuurwerk te verlenen. De aanvraag tot het afvuren van feestvuurwerk dient minstens 14 dagen voorafgaand aan de voorgenomen datum te worden ingediend. In afwijking hiervan mag op nieuwjaarsnacht, lopende van 31 december om 23u30 tot en met 1 januari om 00u30, op eigen verantwoordelijkheid en op eigen privaat terrein feestvuurwerk afgestoken worden mits melding van dit voornemen tot uiterlijk vijf dagen voordien. De burgemeester is gemachtigd om bijkomende veiligheidsmaatregelen en aanvullende voorzorgsmaatregelen op te leggen.
  • Koop uw vuurwerk enkel bij erkende handelaars, let op met online-aankopen en spotgoedkope aanbiedingen!
  • Verwittig uw buren zodat ze eventueel dieren in veiligheid kunnen brengen en ramen en deuren gesloten houden.
  • Contacteer de eigenaren van aanpalende weides met grazende dieren.
  • Wensballonnen, ook bekend als lampionnen, zijn in Ruiselede verboden

Digitaal loket