Voordeel terugdraaiende teller afgeschaft

Vlamingen met zonnepanelen dreigen met die investering minder rendement te halen dan verhoopt. Het Grondwettelijk Hof maakte recentelijk een kruis over de gunstregeling waarbij zonnepaneeleigenaars met een digitale meter nog 15 jaar konden genieten van de terugdraaiende teller. Die laat toe overdag zonnestroom op het net te zetten en ’s avonds kosteloos eenzelfde hoeveelheid elektriciteit weer van het net te halen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stelde de gedupeerden meteen een compensatie in het vooruitzicht.

Wanneer start deze nieuwe regeling?

Heb je nog een analoge meter? Dan geniet je voorlopig nog van het voordeel van de terugdraaiende meter en betaal je een prosumententarief. De uitrol van de digitale meter wordt voorlopig op pauze gezet voor zonnepaneleneigenaars. De regelgeving omtrent de compensatie moet eerst verder uitgewerkt worden. Er worden al zeker tot begin april 2021 geen digitale meters geplaatst bij zonnepaneleneigenaars. Daarna wordt dus waarschijnlijk een beetje een loterij. Bij sommige mensen komen de installateurs van Fluvius nog dit jaar langs, maar het kan ook nog tot begin 2029 duren. Wie eerder wil overstappen, kan zelf vragen dat Fluvius de digitale meter al komt installeren.

Elke zonnepaneleneigenaar met een digitale meter valt onder de nieuwe tariefstructuur: je betaalt aan je netbeheerder Fluvius geen prosumententarief meer maar nettarieven op basis van je reële afname. 

Als je al een digitale meter hebt, zal je sneller op het nieuwe tarief overschakelen. De timing hieromtrent is echter nog niet duidelijk.

Hoeveel bedraagt mijn compensatiepremie?

De Vlaamse regering kondigde aan dat er een compensatie komt voor wie de terugdraaiende teller verliest. De details daarvan worden nog uitgewerkt, maar het principe is duidelijk. Iemand met een gemiddeld verbruik die vorig jaar zonnepanelen plaatste, zou aanspraak kunnen maken op een eenmalige premie van maximaal 1.200 euro. Voor iemand met een grote zonne-installatie kan dat bedrag oplopen tot 1.500 euro.

De compensatie wordt zo in lijn gebracht met de nieuwe premie waar mensen sinds begin dit jaar recht op hebben als ze nieuwe zonnepanelen plaatsen. De Vlaamse regering wil zo garanderen dat zonnepanelen op een termijn van 15 jaar een rendement van zeker 5 procent opleveren.

Ook wie de voorgaande jaren zonnepanelen plaatste of nog een digitale meter moet krijgen, kan een compensatie krijgen. Het bedrag van de premie neemt af naarmate de installatie ouder is en de eigenaar dus al verschillende jaren kon genieten van de terugdraaiende teller.

Is het interessant om nu nog in zonnepanelen te investeren?

Wie vandaag zonnepanelen plaatst, krijgt meteen ook een digitale meter. Toch is het ook vandaag nog een investering die zich laat terugverdienen. De Vlaamse overheid biedt ondersteuning met een premie voor wie vanaf dit jaar in zonnepanelen investeert. Afhankelijk van de omvang van de installatie kan die steun oplopen tot 1.500 euro. Omdat een doorsnee-installatie 5.000 tot 5.500 euro kost, kan die premie een stevig verschil maken en de terugverdientijd reduceren tot minder dan tien jaar.

Meer info:

https://ichoosr.be/nl/nieuws/zonnepanelen/terugdraaiende-teller-afgeschaft/

https://www.energiesparen.be/compensatie-terugdraaiende-teller/faq  

Gepubliceerd opdonderdag 4 feb 2021 om 10:39