Vernieuwd Belgisch paspoort

Vanaf heden is er een nieuwe versie van het Belgische paspoort. Deze is nog veiliger dankzij nieuwe technieken inzake beveiliging en verpersoonlijking. Het nieuwe Belgische paspoort zal ook onmiddellijk herkenbaar zijn dankzij een origineel ontwerp, een eerbetoon aan onze stripfiguren.

Waarom een nieuw paspoort?

Het paspoort is een heel belangrijk reisdocument. Daarom moet het zo veilig mogelijk zijn en van de hoogste kwaliteit.

Dankzij nieuwe beveiligings- en personaliseringstechnieken is de veiligheid van het Belgische paspoort verbeterd. Het werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met fraudebestrijdingsspecialisten van de federale politie en zal worden geproduceerd door Zetes en Thales.

De prijs blijft ongewijzigd: 70 euro (voor volwassenen) en 40 euro (voor minderjarigen).


De geldigheidsduur bedraagt nog steeds 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen.

De verschillende leveringsmogelijkheden blijven dezelfde als voorheen: standaardprocedure (5 werkdagen), spoedprocedure (volgende werkdag, tegen meerprijs), superspoedprocedure: in 4u30, tegen meerprijs.

Het nieuwe paspoort kan vanaf 7 februari 2022 worden aangevraagd bij de gemeente of bij de consulaire post bevoegd voor je vaste verblijfplaats in het buitenland, voor zover je in het buitenland woont en ingeschreven bent bij de Belgische consulaire post. Het oude paspoort blijft ook na 7 februari geldig tot de erop vermelde geldigheidsdatum.

Met het huidige Belgische paspoort, kunnen Belgen naar 149 landen reizen, waarvan 110 zonder visum.

Een gloednieuw ontwerp

De FOD Buitenlandse Zaken is heel enthousiast over de uitstekende samenwerking met de uitgeverijen en rechthebbenden, die ermee hebben ingestemd dat hun vermaarde stripfiguren werden gebruikt om het nieuwe Belgische paspoort te illustreren.

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilm├Ęs beklemtoont dat het Belgische paspoort tot de beste ter wereld behoort. Natuurlijk trekt dit ook de aandacht van vervalsers. Daarom wordt er voortdurend aan de verbetering van de veiligheid gewerkt.

Tijdelijke tentoonstelling geschiedenis Belgisch paspoort

Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe paspoort loopt een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische paspoort in het Stripmuseum (Zandstraat 20, 1000 Brussel) van 28 januari tot en met 6 maart 2022.

Gepubliceerd opmaandag 7 feb 2022 om 10:15