Vergoeding voor ondernemers met impact straatnaamwijziging

De gemeenten Wingene en Ruiselede voorzien een symbolische vergoeding aan bedrijven voor de administratieve impact van de komende straatnaamwijzigingen. De wijzigingen zijn een gevolg van het fusieproces en zullen ingaan op 1 januari 2025.

Om verwarring bij postbedeling en hulpdiensten te voorkomen, worden enkele straatnamen en huisnummers aangepast. Hoewel de postcodes voor Wingene (8750) en Ruiselede (8755) ongewijzigd blijven, wordt de officiële gemeentenaam vanaf 2025 voor iedereen Wingene, ongeacht de postcode.

In totaal 61 Wingense en 131 Ruiseleedse ondernemingen hebben hun vestiging in een straat waar een straatnaamwijziging en/of hernummering doorgevoerd wordt. Beide gemeenten zijn zich ervan bewust dat de gevolgen niet gering zijn. De gemeentelijke, regionale en federale overheden doen dan ook inspanningen om de impact te beperken.

De Vlaamse Overheid streeft ernaar dat inwoners, ondernemingen en verenigingen van een fusiegemeente zo weinig mogelijk administratieve lasten ondervinden, en zorgt ervoor dat organisaties (banken, overheidsinstellingen, …) adressen automatisch kunnen opvragen via het Rijksregister.

Aanvullend heeft Digitaal Vlaanderen een Life Event Scan opgesteld om de impact op burgers, ondernemingen en verenigingen in kaart te brengen. Meer weten over de Life Event Scan

Daarnaast is in overleg met de Unizo-afdelingen Wingene-Zwevezele en Ruiselede, besloten om vanuit de gemeentebesturen een symbolische vergoeding te bieden voor de financiële impact van deze veranderingen. Voor natuurlijke personen (eenmanszaken, dit zijn geen particulieren) bedraagt de vergoeding € 100, en voor rechtspersonen € 200.

De ondernemers die in aanmerking komen voor een vergoeding ontvangen een persoonlijk schrijven met de instructies hoe ze een vergoedingsaanvraag kunnen indienen. De uitbetalingen zijn voorzien voor het najaar van 2024.

Vragen over straatnaamwijzigingen en hernummeringen? Klik hier voor meer info. 

Gepubliceerd opdonderdag 20 jun 2024 om 19:00