Het is verboden te knallen met vuurwerk tot en met 17 januari

Hulpverleningszone Midwest had onderstaande campagne reeds klaar om het gebruik van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode te ontmoedigen. 
Gouverneur Decaluwé ging nog een stapje verder en maakte een politiebesluit op dat vuurwerk, verbrandingen in open lucht en het gebruik van pyrotechnische middelen verbiedt. Dit om samenscholingen te vermijden en om de druk op de ziekenhuizen niet te verhogen.
 
Dit van 19 november 2020 tot en met 17 januari 2021.
 
Het volledige besluit vind je op https://bit.ly/besluit_gouverneur.

Campagne Midwest

2020 is op alle vlakken een bijzonder jaar. Omwille van Corona werden er heel wat beperkingen ingevoerd en nu wordt door de Vlaamse brandweer ook nog gevraagd om zelf geen vuurwerk af te steken met eindejaar…

Er zijn namelijk heel wat redenen om dit niet te doen!

Het is verboden

Sinds 26/4/2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om hier een uitzondering op te maken, maar dan dien je dit ruim op tijd schriftelijk aan te vragen via het digitaal formulier. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af dan kan je hier een GAS-boete voor krijgen.

Het is levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken als bij het oprapen van vuurwerk kan je gewond geraken. De meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen, het gezicht, de handen en vingers. Blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf hebben aangestoken maar enkel toeschouwer waren.

Het is brandgevaarlijk

Het risico op brand is bij het afsteken van vuurwerk en het oplaten van wensballonnen erg groot. Het kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen en heel wat schade veroorzaken.

Het is ongezond

De hoge fijnstofconcentraties tijdens en na het afsteken van vuurwerken kunnen gevaarlijk zijn, zeker voor mensen met astma, allergie of gevoelige luchtwegen

Het is duur

Het is belastend voor de hulpdiensten en voor dieren

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
Dieren zijn heel gevoelig voor de harde geluiden van vuurwerk. Ze schrikken en panikeren.

We roepen iedereen op om te knallen (= te feesten) zónder vuurwerk. De reeds zwaar belaste zorgsector en de handhaving van de openbare orde komen hierdoor niet extra onder druk te staan.

Alle info over de campagne vind je op de website ik knal zonder vuurwerk.

We wensen iedereen veilige en gezonde feestdagen. Hou vol! Zodat we in 2021 samen naar een georganiseerd spektakelvuurwerk kunnen gaan!