Textielinzameling: een 2e leven voor je kledij

Sinds 1 januari 2022 staat het Vlaamse Inzamelcentrum Textiel (VICT) in voor de inzameling van textiel in de IVIO-gemeenten.

Duurzame partner

Met VICT kiest IVIO voor een partner die oog heeft voor duurzaamheid, ergonomie, sociale tewerkstelling, netheid van de sites, …  Daarenboven zetten zij maximaal in op hergebruik en recyclage! Ongeveer 76% van het textielafval krijgt een 2e leven, 16% wordt gebruikt als recuperatie product.

De afgelopen jaren werd er al voor een deel met hen samengewerkt. De textielcontainers van VICT zullen vanaf 4 januari 2022 te zien zijn in alle IVIO gemeenten. Er wordt bekeken hoe ze optimaal gespreid kunnen worden om de wildgroei aan containers een halt toe te roepen en ze dus beter te integreren in het straatbeeld.

Verder wordt de strijd ook aangegaan tegen het illegaal inzamelen van textiel. Enkel de VICT-containers, die ook het IVIO-logo dragen, zijn toegelaten. Alle andere zullen verwijderd worden, zowel van het openbaar als van het privéterrein. Vanaf 4 januari worden alle textielcontainers stapsgewijs gewisseld door VICT, dit kan tot 3 weken in beslag nemen. De locaties van de textielcontainers vindt u op de website van IVIO

Wel of niet?

In de containers mag naast draagbaar textiel of leder ook versleten of beschadigd textiel worden aangeboden, zolang het proper is. Ook beddengoed, schoenen en speelgoedknuffels zijn welkom. Nog steeds geldt de regel dat je alles in zakken aanbiedt. Matrassen, tapijten, zetelkussens, nat of besmeurd textiel en ander afval zijn niet welkom.