Speelpleinwerking Maboe (zomer)

Zomervakantie om nooit te vergeten!

De speelpleinwerking ontvangt uw kind met open armen en combineert verschillende rustige, uitbundige, humoristische, beeldende spelletjes met activiteiten en leuke uitstappen! De werking wordt georganiseerd door de gemeentelijk vrijetijdsdiensten, met behulp van een aantal enthousiaste animatoren.

Wie?

De werking verwelkomt alle Ruiseleedse kinderen die de 3e kleuterklas beëindigd hebben tot en met de leeftijd van 12 jaar.

Kinderen uit de 1ste en 2de kleuterklas kunnen terecht in Vakantieopvang Ferm Ruiselede of bekijk onze zomerbrochure voor andere opvangmogelijkheden.

Wat?

Maboe is een toffe zomerwerking waarbij een enthousiast team van animatoren je kind met open armen zal ontvangen. De monitoren bieden een mix aan van verschillende leuke, avontuurlijke en leerrijke activiteiten en uitstappen.

Het is belangrijk dat je kind speelkledij draagt. Zorg ervoor dat alle kledingstukken (jassen, gilets, pulls, enz.) genaamtekend zijn.

Een dag op het speelplein kost €5. Voor deelname aan extra activiteiten kan een afzonderlijke kostprijs gevraagd worden.

Waar? 

Voor alle gemeentelijke activiteiten is de sportsite (Tieltstraat 46A) de uitvalsbasis. Voor SWAP-activiteiten en uitstappen wordt aan de sporthal verzameld.

Werkzaamheden op de sportsite

Ook in 2024 worden de kleedruimtes van het sportcentrum vernieuwd. De voorzijde van het sportcentrum is hierdoor een werfzone. Blijf op de hoogte van de hinder en de genomen veiligheidsmaatregelen.

Wanneer? 

Maboe is open van maandag 1 juli t.e.m. vrijdag 23 augustus

Gesloten op:

 • woensdagnamiddag
 • 22 t.e.m. 26 juli
 • 29 juli t.e.m. 2 augustus
 • 15 augustus
 • 26 t.e.m. 30 augustus

Speelpleinwerking op woensdagnamiddag gesloten

Sinds de zomer van 2024 stoppen de activiteiten op woensdag om 12u. Er wordt opvang voorzien tot 13u. Ferm Kinderopvang vzw biedt middagopvang aan, maar enkel voor kinderen die vooraf ingeschreven zijn. Monitoren begeleiden de kinderen na de 
lunchpauze naar de kinderopvang (Aalterstraat 8).

Regeling op normale dagen
7u - 8uopvang (betalend)

Speelpleinwerking Maboe
(Tieltstraat 46A)

Inschrijven via 
reservaties.ruiselede.be

€1,50
8u - 9uafzetten kinderen€5
9u - 12ustart activiteit
12umiddagpauze (lunchpakket)
13u start activiteit
16u30 - 17uophalen kinderen
17u - 18uopvang€1,50

Neem een (genaamtekende) drinkbus mee naar het speelplein. Deze kan tussendoor telkens met drinkbaar water gevuld worden. Kinderen dienen zelf een tussendoortje te voorzien voor de pauzes. Het is mogelijk dat je kind tijdens de middagpauze wordt opgehaald. Wie op de speelpleinwerking blijft, dient zelf een lunchpakket mee te nemen.

Regeling op woensdag
7u - 8uopvang (betalend)

Speelpleinwerking Maboe
(Tieltstraat 46A)

Inschrijven via 
reservaties.ruiselede.be

€1,50
8u - 9uafzetten kinderen€2,50
9u - 12uactiviteiten
12ueinde 
Speelpleinwerking
12u - 13uopvang (gratis)
13uEnkel vooraf ingeschreven kinderen bij Ferm Kinderopvang worden onder begeleiding van Speelpleinwerking Maboe 
naar Ferm Kinderopvang (Aalterstraat 8) gebracht.
vanaf aankomstFerm Kinderopvang

Ferm Kinderopvang
(Aalterstraat 8)

inschrijven via 
www.samenferm.be

€5,51 (<3u)
€8,30 (>3u)

Uren en opvang?

De animatoren duiden je kind aan op de aanwezigheidslijst. Breng je kind op tijd, dan is hij of zij meteen mee met de uitleg van het spel!

Bij het afhalen van je kind(eren) moet je steeds aftekenen, in functie van de verzekering. Gaat je kind alleen naar huis, vink dit aan bij inschrijving.

Voor en na de activiteiten, tussen 7u en 8u en tussen 17u en 18u, wordt door de animatoren opvang voorzien. Voor deze opvang wordt een bijdrage van €1,50 per dagdeel gevraagd.

Dit bedrag dient ter plaatse betaald te worden. Neem je bankkaart mee, of voorzie gepast geld, als je je kind tijdens deze uren brengt 
of afhaalt. 

Inschrijven

Schrijf je kind in voor een zomer vol plezier!

Je schrijft in voor alle gemeentelijke activiteiten (speelpleinwerking, sportkampen en SWAP-activiteiten) 

De inschrijvingen starten op woensdag 10 april om 12u. De inschrijvingen worden telkens afgesloten op de woensdag voorafgaand aan de activiteit om 22u. De week of dag zelf kan je niet meer inschrijven.

Maak eerst een account aan voordat je kan inschrijven voor een activiteit. Alle informatie over de digitale toepassing is te vinden in de handleidingen via www.ruiselede.be/reservaties  

Wie moeilijkheden ondervindt bij het inschrijven via de digitale toepassing kan op afspraak langskomen bij de vrijetijdsdiensten of ga langs bij een van onze digihulpen

Aandachtspunten

 • Speelpleinwerking: schrijf je je kind in voor een extra activiteit? Selecteer dan de dag MET deelname aan de activiteit van jouw keuze.
 • Rond je inschrijvingen correct af. Je plekje wordt maar 30 minuten gereserveerd.
 • Opgelet: je inschrijving is pas afgerond na betaling. Indien er geen betaling wordt geregistreerd na 48u wordt de inschrijving automatisch geannuleerd.

Enkele tips!

Nieuw familieprofiel

Maak alleen een nieuw profiel aan bij eerste deelname van het gezin aan het gemeentelijk aanbod!

 • Maak ruim op tijd een profiel aan en voeg alle gezinsleden toe
 • Zorg dat alle nodige velden zijn ingevuld (rijksregisternummer, medische fiche, huisarts, akkoord tot nemen van foto’s, …)

Bestaand familieprofiel

Controleer of het profiel up-to-date is:

 • Zijn alle leden van het gezin toegevoegd aan het profiel?
 • Staat voor elk gezinslid het rijksregisternummer vermeld?
 • Werd de medische fiche voor elk kind goedgekeurd?
 • Werd er een huisarts toegevoegd?
 • Zijn de gegevens m.b.t. het nemen en publiceren van foto’s correct? Genomen foto’s worden met zorg geselecteerd en enkel gebruikt in gemeentelijke communicatie (brochure, infoblad, website,...).

Kinderen van gescheiden ouders

Een kind kan aan twee verschillende profielen gekoppeld worden. Neem hiervoor contact op met de vrijetijdsdiensten. 

Fiscaal attest & mutualiteitsattest

Fiscaal attest

Ouders kunnen het deelnamegeld van de speelpleinwerking voor kinderen jonger dan 12 jaar inbrengen als vermindering van het belastbaar inkomen. In februari volgend op het speelpleinjaar ontvang je een digitaal overzicht van het fiscaal attest ter controle. Eind februari wordt dit attest automatisch toegevoegd aan Tax-on-Web van de federale belastingsdienst FOD.

Opgelet: vanaf aanslagjaar 2022 moet het rijksregisternummer verplicht op dit attest vermeld worden. Controleer dus zeker of dit voor elke deelnemer correct ingevuld werd.

Mutualiteitsattest

Het attest voor de terugbetaling via de mutualiteit kan je via je eigen profiel downloaden. Deze attesten worden in september en eind december digitaal ter beschikking gesteld.

Extra ondersteuning nodig? 

Heb je ondersteuning nodig bij het opmaken van de vakantieplanning of bij het digitaal inschrijven? Of heb je nog openstaande facturen van vorige kampjes waarbij je hulp nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact op met de brugfiguur. 

Brugfiguur Jozefien Craeymeersch - Kasteelstraat 1A - 0478 10 18 24 - brugfiguur@ruiselede.be

Blijf op de hoogte

Wij willen jullie graag ook tijdens de zomer op de hoogte kunnen houden. Bij deze dan ook een warme oproep:

 • Schrijf jullie in voor de gemeentelijke nieuwsbrief “Kinderen en tieners” via www.ruiselede.be/nieuwsbrieven
 • Volg Gemeente Ruiselede op Facebook
 • Check regelmatig je mailbox
 • Hou de gemeentelijke website in het oog