Ruiselede automatiseert uitbetaling geboortepremie voor nieuwe ouders

Kersverse ouders ontvangen al geruime tijd een geboortepremie ter waarde van €100 gemeente Ruiselede. Vanaf 1 februari 2024 gebeurt de uitbetaling van de premie volledig automatisch. Tot voor kort kregen ouders bij de geboorte een aanvraagformulier in de bus waarmee ze hun premie konden aanvragen en ophalen bij de dienst bevolking. Voortaan komt het bedrag nu zonder aanvraag op de rekening van de ouders terecht. Zij krijgen nu een brief met een leuke boodschap en kunnen zich volledig richten op het koesteren van hun pasgeboren baby.

Schepen Linda Wyckstandt verklaart: "Door de automatisering van de geboortepremie ontlasten we kersverse ouders van administratieve rompslomp. Bovendien zijn we nu zeker dat elke ouder de geboortepremie ontvangt. Sommige mensen kunnen de premie vergeten aan te vragen of hebben administratief niet voldoende vaardigheden." Burgemeester Greet De Roo voegt eraan toe: "Deze aanpak verbetert niet alleen de toegankelijkheid, maar is ook een efficiëntere werkwijze voor ons gemeentelijk personeel."

De automatische uitbetaling komt tot stand dankzij de samenwerking met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket. De automatisering betekent dat nu 100% van de kersverse ouders de geboortepremie zullen ontvangen. Hiervoor was dat 90% van de in totaal 47 geboortes in Ruiselede (in 2023).


Huis van het Kind

Bij de geboorte van een nieuwe inwoner voorziet het gemeentebestuur niet alleen in geboortepremies, maar schenkt het ook een leuk rugzakje met een geboortepakket van het Huis van het Kind. Deze partnerorganisatie biedt, in samenwerking met de gemeente, een centrale plek waar ouders terechtkunnen voor ondersteuning bij alles wat te maken heeft met opvoeden en opgroeien. In het rugzakje vinden ze ook interessante informatie over de Ruiseleedse afdeling van de Gezinsbond en een brochure die je meer vertelt over het Boekstartpakket van de bibliotheek. Het geschenkpakket kan opgehaald worden bij de Dienst Burgerzaken tijdens de openingsuren.

Meer weten? 

Gepubliceerd opdonderdag 8 feb 2024 om 14:48