Pure Cities

Airscan brengt de luchtkwaliteit van Ruiselede in kaart met het project "Pure Cities". Op deze manier wil ze de kwaliteit van de lucht helpen verbeteren.

Schone lucht voor onze gemeente!

Het het succesvolle project 'Gezonde lucht voor onze kinderen' gaat Airscan van start met een nieuw project, Pure Cities! Met dit project wil men de luchtkwaliteit in de Belgische steden en gemeenten in kaart brengen en verbeteren. 

Luchtkwaliteit en gezondheid

Klimaatverandering en luchtkwaliteit zijn met elkaar verbonden. Luchtverontreiniging is verantwoordelijke voor de klimaatverandering, maar heeft ook grote gevolgen voor onze gezondheid! Zo is luchtvervuiling verantwoordelijk voor:

  • 7 miljoen voortijdige sterfgevallen per jaar wereldwijd
  • 1,8 miljard verloren werkdagen per jaar wereldwijd
  • Sociale kosten tussen de 330 en 940 miljard euro per jaar in de EU

Het onderzoek

Stap 1: Diagnose

Aan de hand van meettoestellen zal er een diagnose gemaakt worden van de luchtkwaliteit in Ruiselede. Er werden verschillende sensoren op strategische plaatsen in de gemeente geplaatst. Zo staat er eentje vlak bij het gemeentehuis. Op deze manier willen ze een gedetailleerd beeld krijgen van de aanwezige verontreinigde stoffen in dat gebied. 

Stap 2: Actie

Zodra de verontreinigende stoffen en mogelijke bronnen zijn geïdentificeerd, zal een eerste verslag worden opgesteld dat ook een specifiek actieplan zal bevatten om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren in nauwe samenwerking met de milieu- en mobiliteitsdiensten.

Stap 3: Evaluatie en eindverslag

Het project duurt twaalf maanden, na die periode komt er een eindverslag met een evaluatie. Daarin zullen de uitgevoerde acties, conclusies en aanbevelingen voor in de toekomst worden beschreven. 

Het project wordt volledig gefinancierd door Belfius.

Gepubliceerd opdinsdag 17 jan 2023 om 16:25