Parochieveldbos en De Visserij

In het noorden van de gemeente, op de grens met Aalter, ligt het gemeentebos Parochieveld, ook gekend als de 'Visserije' verwijzend de vijver in het bos.  
Het Parochieveld is een openbaar bos, toegankelijk via de Krommekeerstraat of via de Kruisbergstraat.
Het bos is toegankelijk voor wandelaars en ruiters, niet voor fietsers.
Aan de wandelaars en ruiters wordt gevraagd om de natuur te respecteren en op de paden te blijven.
Een deel van de wandelpaden van het bos zijn opgenomen in de Parochieveldroute en het Bruwaanpad. Dit zijn wandelroutes van 8,5 km en 4,5 km doorheen de bosrijke omgeving van Ruiselede

Een klein deel van het bos wordt gebruikt als speelbos. In dit deel kunnen de kinderen vrij spelen in de natuur. Het speelbos is gelegen langs de Planterijstraat.
In 2015 werd een schaatsweide aangelegd nabij de ingang van het bos in de Kruisbergstraat. Enkel op deze weide kan bij vriesweer geschaatst worden.

Geschiedenis

Het Parochieveld-bos is in zijn huidige vorm ontstaan op het einde van de 18de eeuw.  Voormalige wastine's die niet in landbouwgrond konden worden omgezet , werden aanvankelijk aangeplant met streekeigen loofhout.  Later werd het streekeigen loofboombestand meer en meer vervangen door of vermengd met snelgroeiende uitheemse en standplaatsgeschikte naald- en loofhoutsoorten. I

In 1922 was de gemeente eigenaar van 9,7 ha bos. In 1995 werd het bosareaal uitgebreid door 11,11 ha bos met vijver aan te kopen. In 2002 werd 2,35 ka landbouwgrond, palend aan het gemeentebos, aangekocht. Deze gronden werden inmiddels aangeplant: één deel staat gekend als het geboortebos, een ander deel werd in 2009 bebost in het kader van de campagne Mayors for Peace voor een wereldwijd verbod op kernwapens tegen 2020. Dit deel staat gekend als het Vredesbos.
Het gemeentebos heeft ondertussen een oppervlakte van meer dan 23 hectare.

Jaarlijks wordt er, in samenwerking met de Gezinsbond en de Milieuraad, ter hoogte van het geboortebos een boom geplant voor alle kinderen geboren in het voorgaande jaar.