Muziek afspelen

Wat is de Billijke Vergoeding?

De Billijke Vergoeding is de vergoeding die je moet betalen voor het gebruik van muziek,  aan de uitvoerder (artiest/muzikant) en muziekproducenten.

De Billijke Vergoeding wordt gevraagd wanneer je muziek in het openbaar gebruikt waarvan anderen de auteur of componist zijn. Bijvoorbeeld bij het spelen van opgenomen muziek op een openbare fuif of op de achtergrond bij een andere activiteit, ... Het gaat telkens om "opgenomen" muziek (bv. radio, cd, mp3). Voor live muziek moet je geen billijke vergoeding betalen.

De tarieven voor de billijke vergoeding worden berekend op basis van een aantal parameters zoals aard van de ruimte (openlucht, zaal, …), grootte van de ruimte, de aard van de activiteit (met of zonder drankaanbod, met of zonder dansgelegenheid, …). 

Geen aangifte

Het gemeentebestuur betaalt in deze zalen een jaartarief Billijke Vergoeding. Opgelet: organiseert u een activiteit die niet past binnen dit jaartarief, moet u zelf als vereniging toch nog een aangifte doen voor uw specifieke activiteit. 

  • Zaal voor Sport en Spel: jaartarief met drank, zonder dans
  • Zaal Polenplein: basisjaartarief, zonder drank, zonder dans
  • Sporthal: basisjaartarief, zonder drank, zonder dans
  • Lokaal 37 sporthal: basisjaartarief, zonder drank, zonder dans

Wat is Sabam?

Sabam is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Ze int de verplichte vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht bij gebruik van of laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers, ... De vergoeding gaat naar de auteur of componist van de tekst of muziek. Deze wordt immers niet vergoed bij het ‘maken’ van zijn werk, maar pas bij de openbare uitvoering ervan. De beschermingstermijn van het auteursrecht bedraagt 70 jaar na het overlijden van de auteur.

Wanneer

U organiseert een activiteit en wil deze opluisteren met muziek uit het repertoire van aangesloten kunstenaars of uit het internationale repertoire.  

Sabam is zowel verschuldigd bij het spelen van opgenomen muziek (cd, mp3, …) als bij het spelen van live-muziek.

Ook als het gaat om een privéfuif en/of als je geen inkom vraagt, moet u aan Sabam betalen. Alleen voor 'kosteloze mededelingen in familiekring' moet je geen toestemming aanvragen en bent u ook geen rechten verschuldigd.

Aangifte

Unisono is het uniek platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen oprichten. Daarmee regelt u vanaf 1 januari 2020 via één licentie het gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken,… snel en eenvoudig op één centrale plaats en met één betaling. Via de website kan u een aangifte doen maar ook een evenement simuleren.

Unisono