Mondmaskers

De Federale Regering besliste om het dragen van neus- en mondmaskers te verplichten bij gebruik van het openbaar vervoer en aan te raden in alle situaties waarbij u geen minimum van 1,5 meter afstand kan houden van anderen.

Heel wat mensen zijn al weken aan de slag met stof en naaimachine om de nodige bescherming te voorzien. Sinds eind april zijn neus- en mondmaskers ook terug voorradig bij apothekers en sinds begin mei zijn de maskers ook verkrijgbaar bij supermarkten.

Toch houden wij als gemeente eraan onze bevolking van de nodige beschermingsmaterialen te voorzien. Het gemeentebestuur bestelde daarom via 2 kanalen de nodige maskers: via een eigen aankoop en via een groepsaankoop van de regio Midwest. 

Bestelling gemeente

De eigen bestelling bevat herbruikbare mondmaskers in textiel met daarop het logo van de gemeente. We bestelden twee modellen: één voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en één voor burgers ouder dan 12 jaar.

  • De kinderen krijgen bij een eerste bedelingsronde al meteen twee maskers omdat er geen kindermaten voorzien werden in de groepsaankoop Midwest.
  • Wie ouder is dan twaalf krijgt bij de eerste bedelingsronde alvast één mondmasker met logo van de gemeente maar ontvangt er later nog één via Midwest.
  • Kortom, wanneer alle bedelingsrondes achter de rug zijn zou elke Ruiseledenaar, die ouder is dan 6 jaar, 2 maskers moeten ontvangen hebben.

De neus- en mondmaskers zijn wasbaar en eventueel zelf te voorzien van een filter. Het is nog even wachten op de filters geschonken door de overheid. In tussentijd kan een stukje keukenrol, in 2 gevouwen en op maat geknipt, ook dienst doen.

Niemand minder dan viroloog Marc Van Ranst legt in onderstaand filmpje uit hoe je zo'n masker best draagt en bewaart. Opmerking: in tegenstelling tot de Leuvense variant heeft het Ruiseleedse masker een elastiek en een touwtje.

Bestelling Midwest

De bestelling die we plaatsten via Midwest omvat geen kindermodellen. Elke Ruiseledenaar die ouder is dan 12 jaar ontvangt 1 herbruikbaar masker in textiel, zonder logo van de gemeente.

Federale Overheid

Ook de Federale Overheid kocht bijkomende beschermingsmaterialen aan. We verwachten alvast de levering van 2 filters per persoon ouder dan 12 jaar.

Timing

  • Bedeling maskers met logo (eigen bestelling gemeente): week van 18 mei
  • Bedeling maskers zonder logo (bestelling Midwest): eind mei/begin juni
  • Bedeling materialen Federale Overheid: eind mei/begin juni