Max campagne

Child Focus wordt elke dag met gemiddeld 3 nieuwe verdwijningen van minderjarigen geconfronteerd, waarbij het in 80% van de gevallen weglopers betreft. In 2020 telde Child Focus ook 304 dossiers (+62% vs 2019) van online aantasting van de seksuele integriteit van jongeren (problematische sexting, grooming, sextortion). Doorheen vrijwel alle ernstige dossiers merkt de Stichting een rode draad: het kind of de jongere had niemand bij wie het terecht kon. Minderjarigen zitten soms in de knoei met zichzelf, kampen met online of offline problemen, velen praten te weinig over wat ze meemaken en zoeken te weinig hulp. Ze voelen zich eenzaam waardoor er problemen ontstaan of bestaande problemen net erger worden. Daarom lanceert Child Focus vandaag het concept “Max”: de ambitie dat elk kind tussen 10 en 12 jaar oud een vertrouwenspersoon, een Max, heeft. Op termijn wil de Stichting elk jaar zo’n 125.000 kinderen bereiken, via workshops in scholen, concreet materiaal en via rechtstreekse communicatie.

Child Focus wil met dit ambitieuze preventieproject kinderen laten stilstaan bij de mogelijkheid om een volwassen vertrouwenspersoon, een Max te kiezen. Minderjarigen moeten voelen dat er mensen in hun omgeving klaar staan om hen te helpen voor er zich problemen voordoen of als er effectief problemen zijn. Ook wil Child Focus, samen met de kinderen, de deur alvast op een kier zetten, zodat ze ook op latere leeftijd over eventuele problemen durven en kunnen praten. Dat ze beseffen dat het “normaal” is om hulp te zoeken als het even niet meer gaat, het taboe doorbreken dus.

Elke jongere moet zijn Max kunnen kiezen en deze 100% vertrouwen. Het moet iemand zijn bij wie hij/zij terecht kan met vragen, problemen of om eens te babbelen. Gewoon iemand zonder vooroordelen en bij wie hij/zij zicht goed voelt, die ook wel eens leuke dingen met hem of haar doet. Iemand die zonder veel omwegen bereikbaar is. Max is iemand die de kinderen zelf kiezen, en niet omgekeerd. Dat kunnen heel uiteenlopende volwassenen zijn: een broer, nicht, babysit, leider, leerkracht, buurvrouw,… Je kan ook kiezen voor meerdere Max’en en je Max kan veranderen doorheen de tijd.

De Max moet zelf ook instemmen om de vertrouwenspersoon te zijn voor het kind. De ontstane vertrouwensband tussen beiden stopt niet bij de leeftijd van 12 jaar, de bedoeling is dat deze ook daarna wordt verder gezet. Via de website www.iedereeneenmax.be kunnen jongeren aan de hand van een MAX-MIX video hun vraag stellen aan hun toekomstige Max. 

WAAROM EEN MAX?
Een MAX is een volwassen vertrouwenspersoon die je 100% vertrouwt.

Iemand waarmee je plezier kunt maken, waarbij je je hart kunt luchten, waar je terecht kan bij problemen,... Je kunt je soms minder goed in je vel voelen, dat is helemaal niet erg. Wel is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen om over je verdriet, angst of eenzaamheid te praten.

WIE IS JOUW MAX?
Een Max kan iedereen zijn.

Maar het moet een persoon zijn waarmee jij over alles kan praten: over je angst, verdriet, eenzaamheid... Maar ook iemand met wie je leuke momenten kan beleven of met wie je gewoon een babbeltje kan doen.

Het is dus iemand die je erg goed kent uit je eigen omgeving en dus niet iemand die je online hebt leren kennen.

Het kan dus iemand van je familie zijn, maar evengoed een leraar of een leidster van de jeugdbeweging.

WAT IS EEN GOEDE MAX?
Een MAX is iemand die voor je klaar staat. Iemand die er voor je is en zonder oordeel naar jou luistert. Die nooit boos zal zijn als je hem of haar iets vertelt en die je belooft om je te helpen als je ergens mee zit.

WAARMEE KAN IK BIJ MIJN MAX TERECHT?
Je kunt bij je MAX terecht voor een leuke babbel, maar ook als je je wat minder in je vel voelt of als je problemen hebt.

HEB IK DAT EIGENLIJK WEL NODIG, ZO’N MAX?
Het is goed te weten dat er iemand op deze aardbol rondloopt bij wie je altijd terecht kan, in goede en slechte tijden. Weten dat je er nooit alleen voor staat, is een leuke gedachte, toch? Je weet immers nooit op voorhand wanneer je iemand nodig zou kunnen hebben.

IS EEN MAX ‘VOOR ALTIJD’?
Een MAX kan veranderen. Het is oké als je op een bepaald moment liever iemand anders als MAX kiest. Ook is het mogelijk om verschillende MAX-en te hebben. Dan kan je kiezen bij wie je een bepaald verhaal kwijt wil.

WAAROM MOET IK EEN VOLWASSENE ALS MAX KIEZEN? Leeftijdsgenoten zijn belangrijk om ervaringen te delen of raad aan te vragen, zeker! Maar soms zit je met dingen waar vrienden ook weinig van afweten. Dan is het handig om een volwassen MAX te hebben die je daarbij helpt.

WAAROM MOET IK MIJN MAX LATEN WETEN DAT IK HEM/ HAAR KOOS?
Een MAX moet weten dat je hem/haar als MAX wilt. Het zou raar zijn om plots voor je MAX zijn/haar neus te staan als deze van niets weet … Vandaar jouw vraag of hij/ zij MAX wilt zijn. Zo weet deze persoon ook dat jij op hem/ haar rekent en kan hij/zij ook even laten weten dat dat helemaal ok is !