Kids-ID

Wat is het?

De Kids-ID is een identiteitsbewijs voor kinderen jonger dan 12 jaar die naar het buitenland reizen. Zeker voor reizen met het vliegtuig is de Kids-ID verplicht.

Wat meebrengen?

Recente pasfoto en €8 

Hoe lang duurt het?

Na ongeveer twee weken is de Kids-ID klaar. De pin-en pukcode worden naar je thuis gestuurd, eenmaal de codes ontvangen, ligt de kids-ID al klaar op het gemeentehuis om afgehaald te worden.

Spoedaanvragen

  • Spoedaanvraag + 1 dag : €105 (aanvraag voor 15u) (€110 vanaf 1/1/2024)
  • Spoedaanvraag met levering te Brussel : €140 (aanvraag voor 15u) (€145 vanaf 1/1/2024)

Hoe lang is het geldig?

De Kids-ID is 3 jaar geldig.

Bijkomende bescherming

Op de kaart staat een telefoonnummer waarnaar kan gebeld worden wanneer uw kind verloren loopt, een ongeluk heeft of in een noodsituatie verkeert. Via het telefoonnummer worden de ouders of andere verwanten of vrienden, die in een bepaalde volgorde opgegeven kunnen worden, gewaarschuwd.

Hoe werkt het?

  • Bel naar de noodcentrale wanneer u een kind in nood aantreft: 078 150 350.
  • Kies de taal en de menu-optie "vertrouwenspersoon van het kind contacteren".
  • Geef het rijksregisternummer in dat op de Kids-ID wordt vermeld.
  • U wordt doorgeschakeld naar het eerste telefoonnummer dat de ouders van het kind instelden.
  • Geen antwoord? Dan schakelt men automatisch door naar het tweede nummer in de telefooncascade. Ouders kunnen tot 7 hulpnummers instellen.
  • Indien niemand bereikbaar is of wanneer de ouders geen telefoonlijst hebben geactiveerd, komt u bij Childfocus terecht.

Het is dan ook van groot belang dat uw kind zijn/haar Kids-ID steeds bij zich heeft of tenminste het noodnummer en het rijksregisternummer ergens heeft vermeld staan. Schrijf het op een petje, een halsketting, een armbandje.  Niemand kan de ouders verwittigen als de kaart "veilig" opgeborgen zit in mama's handtas of papa's portefeuille.

Meer informatie

www.halloouders.be

eid.belgium.be

Het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar (de Kids-ID) zit voortaan in een nieuw jasje. De kaart heeft een andere kleur en ze is gemaakt van polycarbonaat. Dit materiaal garandeert een langere levensduur en maakt het mogelijk om veiligheidselementen te integreren. De kaart is moeilijker te vervalsen, en dus veiliger.

Met de vernieuwing wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de Europese Unie om de reisdocumenten universeler te maken.

De lay-out is vrij gelijkend met die van de nieuwe eID: foto aan de linkerkant, geperforeerde afbeelding van de foto op de achterkant, geboorteplaats te raadplegen via uitlezen van de chip…

De procedure voor het aanvragen van de Kids-ID wijzigt niet. Ook de prijs en leveringstermijn blijft gelijk.

De kids-ID is nog steeds een niet-verplicht document. Het vorige model blijft nog steeds geldig, dit tot het einde van de geldigheidsperiode (of diefstal, verlies, naamsverandering, …).