Hoe word je verzocht om te gaan stemmen (uitnodigingsbrief)?

Elke Belgische inwoner die voldoet aan de kiesvoorwaarden, wordt opgenomen op de kiezerslijst en wordt via een uitnodigingsbrief uitgenodigd om zijn stem uit te brengen. Dat geldt ook voor niet-Belgische inwoners als ze zich uiterlijk op 31 juli 2024 hebben geregistreerd als kiezer.

Gemeenten moeten de uitnodigingsbrieven uiterlijk op zaterdag 28 september 2024 versturen naar de verblijfplaats van de kiezer. De kiezers moeten hun uitnodigingsbrief dus uiterlijk eind september of begin oktober ontvangen.

Wie zijn originele uitnodigingsbrief dan nog niet ontvangen of verloren heeft, kan een duplicaat van de uitnodigingsbrief ophalen bij de dienst bevolking.

  • Op weekdagen: tijdens de gewone openingsuren van de dienst
  • Op zaterdag 12 oktober: van 9u tot 12u (extra opening loket bevolking i.p.v.5 oktober )
  • Op zondag 13 oktober van 8u tot 12u

Digitale oproepingsbrief

Ruiseleedse kiezers zullen ook een digitale oproepingsbrief ontvangen via Mijn Burgerprofiel.

Wie zijn originele uitnodigingsbrief niet ontvangen of verloren heeft, kan die digitale oproepingsbrief afdrukken en die meebrengen naar het stemlokaal. Je kan de digitale brief ook op het scherm van een smartphone tonen aan de leden van het stembureau. Je krijgt dan geen stempel om aan te tonen dat je gestemd hebt, maar het stembureau zal op de aanstiplijst wel aanduiden dat je gestemd hebt. 

Opgelet!

Je kan geen volmacht uitoefenen als je enkel een digitale uitnodigingsbrief op het scherm van een smartphone toont. Je hebt daarbij een papieren brief nodig.

Wanneer je met volmacht stemt, ga je immers eerst je eigen stem uitbrengen waarbij je een stempel op je brief krijgt. Ga je vervolgens met volmacht stemmen, dan weet de voorzitter van dat stembureau op basis van die stempel dat je zelf geen stem meer mag uitbrengen en dat je een stemgerechtigd kiezer bent. 

Nadat je hebt gestemd met volmacht krijg je ook daarvan een bewijs via een stempel op je uitnodigingsbrief.