Herbruikbare bekers

Sinds 1 januari 2020 mogen organisatoren drank niet langer in eenmalige drankrecipiënten schenken. Wegwerp is enkel toegelaten indien de organisator 95% van de verpakkingen inzamelt voor recyclage. Voor overheden geldt de 95%-maatregel niet. Zij zijn verplicht om drank in herbruikbare recipiënten te schenken op events en in de eigen werking.

Bekers

Vooraleer je het werken met herbruikbare bekers overweegt, bekijk de mogelijkheid van glas of porselein.
 
Indien deze niet mogelijk zijn, werk je best met herbruikbare bekers. Organisatoren hebben vele mogelijkheden voor het vinden van bekers:
  • afvalintercommunales of gemeentes. 
  • brouwers, drankenhandelaren of sponsors. Velen bezitten al een stock bekers die als service uitgeleend worden. De bekers zijn soms gratis te ontlenen (enkel de ontbrekende bekers dienen betaald te worden) en omvatten eveneens de eindreiniging.
  • een bevriende organisatie of een plaatselijke organisatie die ze zelf heeft aangekocht.
  • een professionele dienstverlener: Voor occasioneel gebruik of voor grote events is het huren van bekers de beste optie. Kies bij voorkeur een professioneel bedrijf waarmee je als organisatie minder zorgen hebt, bijv: dichtbij de eventsite gelegen, fijne communicatie, bedrijf denkt zelf aan waar jij als organisatie bij gebaat zou zijn (eventuele training voor barpersoneel, handige stockage voor achter de bar etc.).
Naar dienstverlening toe zijn de grotere evenementen momenteel best gediend met een ‘all-in one service’ (bekers leveren en ophalen, op hun site industrieel reinigen, drogen en stockeren). De bekers worden na gebruik weer ingezameld om terug opgehaald te worden door de dienstverlener. Verloren bekers dienen te worden vergoed. Er zijn heel wat bekerleveranciers actief. Voor een overzicht hiervan kunt u groenevent@ovam.be(opent in uw e-mail applicatie) contacteren.
  • zelf investeren. Enkel raadzaam in het geval de bekers frequent gebruikt worden. Een groepsaankoop met andere organisatoren of een uitleendienst buiten de periode van het event is aanbevolen om het gebruik en de investeringskost ervan te optimaliseren.

Ruiselede

Het gemeentebestuur stelt geen bekers ter beschikking maar werkt wel samen met afvalintercommunale IVIO.

Tips

OVAM lanceerde de campagne 'Kwitten' om evenementenorganisatoren te informeren over het toepassen van herbruikbare materialen tijdens hun activiteit.