Hartveilige gemeente

Ruiselede is een 'Hartveilige gemeente'. Het gemeentebestuur sloot een overeenkomst met het Rode Kruis om deze titel te mogen dragen omwille van de inspanningen die geleverd worden om het belang van reanimeren en defibrilleren in de kijker te zetten.

De aanwezigheid van 4 gemeentelijke AED-toestellen (gemeentehuis, sporthal, kantine FC Doomkerke, Café Boltra Kruiskerke) en een aantal toestellen bij bedrijven (vb. Exportslachthuis Decoster-Danis en Piano’s Maene) is hierbij een belangrijk signaal.

AED-toestel: hoe gebruik je een automatische externe defibrillator?

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Binnenin zit een draagbaar toestel dat een elektrische schok toedient in het geval van hartritmestoornissen. De schok kan het ritme van het hart herstellen.

Wist je dat elke dag bijna 30 mensen in België een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis? Slechts 5 tot 10% overleeft dit. Als een slachtoffer binnen de drie à vier minuten een stroomstoot krijgt toegediend met een AED, dan heeft hij of zij 60 tot 70% overlevingskans.

Iedereen mag een AED gebruiken. Het is veilig en het toestel geeft gesproken instructies mee. Terwijl je wacht op de hulpdiensten kan je op die manier een leven redden.

Opleidingen

Daarnaast willen we de bevolking zo veel mogelijk sensibiliseren en opleiden in reanimatie en AED-gebruik.

Op 3 en 10 maart kan je daarom deelnemen aan een publieksopleiding. Afspraak in Lokaal 37 (sporthal), Tieltstraat 46a.

Inschrijven vooraf is verplicht via www.ruiselede.be/opleidingaed en kan tot 20 februari. 

Per sessie worden max. 12 deelnemers toegelaten. De organisatie heeft het recht een sessie te annuleren bij gebrek aan interesse. 

Gepubliceerd opdinsdag 26 okt 2021 om 13:22