Griepvaccinatie

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal je griepprik zodra beschikbaar. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt, een stuk kleiner.

De COVID-19 epidemie maakt het ook dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen griep. Behoor je tot één van de onderstaande groepen, vraag dan je vaccin in een apotheek zodra het beschikbaar is. Je hebt daarvoor geen voorschrift meer nodig.

Beste bescherming

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Wie laat zich het best vaccineren?

  • Iedereen vanaf 50 jaar.
  • Zwangere vrouwen.
  • Chronisch zieken.
  • Mensen die in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen zijn.
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen.
  • Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Iedereen werkzaam in de gezondheidssector en kinderopvang.

Wanneer laat je je best vaccineren?

Je laat je best tussen midden oktober en midden december vaccineren.Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en werkt maar één winterperiode. Want elk jaar zijn er andere griepvirussen. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

Hoe laat je je vaccineren?

Vraag je vaccin in de apotheek van zodra het beschikbaar is. Je hebt hiervoor geen voorschrift meer nodig van je arts. Ga er onmiddellijk mee naar je arts om de vaccinatie te laten toedienen. Of bewaar het in de koelkast tot je doktersafspraak, anders kan het effect van de vaccinatie niet gegarandeerd worden.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan minder dan 5 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek. 

Meer informatie: raadpleeg je huisarts of neem een kijkje op www.griepvaccinatie.be.

Gepubliceerd opdonderdag 28 jul 2022 om 14:34