Meld een nest van de Aziatische hoornaar: gratis verdelging door de gemeente

De Aziatische hoornaar, een invasieve exoot uit Zuidoost-China, vormt een bedreiging voor onze inheemse insecten, waaronder honingbijen. Daarom heeft de gemeente Ruiselede besloten om de verdelging van deze nesten als 'van algemeen belang' te beschouwen en dit kosteloos te regelen. 

Ontdek je een Aziatische hoornaarnest? Meld het op www.vespawatch.be. Vul het formulier met alle details zoals locatie, grootte en hoogte, en voeg een foto toe. Na validatie wordt een erkende verdelger ingeschakeld om het nest te verwijderen. Alles wordt betaald door de gemeente.

Meld hier een Aziatische hoornaarnest

Let op: Het proces kan enkele weken duren. Als het nest een acuut gevaar vormt, kun je zelf en op eigen kosten de verdelging regelen via de brandweer of een erkende verdelger. Meld het nest in dat geval met de opmerking 'verdelgd op eigen initiatief'.

Lijst van erkende verdelers in Vlaanderen

Herkennen van de Aziatische hoornaar

Deze wespensoort is 2,5 tot 3 cm lang, heeft zwarte poten met opvallend gele uiteinden. Let op dat je de Aziatische hoornaar niet verward met zijn inheemse neef, de Europese hoornaar, die veilig en nuttig is voor het ecosysteem.

Meer informatie en herkenningstips vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar

Gepubliceerd opvrijdag 18 aug 2023 om 13:44