GR 129 loopt vanaf nu dwars door Ruiselede!

Langste wandelroute van België

De GR 129 is met zijn 573 km de langste wandelroute van België. Het bewegwijzerd traject loopt van Brugge tot de Ardennen en toont zo het mooiste van het Vlaamse platteland en de Waalse bossen. 

Vanaf nu loopt de GR 129 ook door Ruiselede. Vroeger liep de route net voorbij Kruiskerke richting Axpoelmolenstraat naar Poeke. Het traject is gewijzigd en loopt voortaan via het centrum van Ruiselede, over de N37 via de Bundingstraat tot Aarsele waar ze opnieuw op het oude traject terechtkomt. Op deze manier omzeilen ze een heel stuk verharde weg. De wijziging biedt mooie kansen voor het toerisme en de lokale handelaars in het centrum van Ruiselede. 

GR 129

De wandelroute start op de Vesten in Brugge, vlak bij het Minnewater. Via de Assebroekse Meersen stap je richting de oever van het kanaal Brugge-Gent naar het bosrijkgebied rond Beernem. Bulskampveld, Lippensgoed en de Vagevuurbossen vormen een prachtig stukje GR. Het openlandschap komt maar terug tevoorschijn nadat je de Gulke Putten bent doorgegaan. Verder zuidwaarts passeer je de Leievallei, die je verder leidt naar het marktplein van Oudenaarde. Na een oeverwandeling langs de Schelde trek je de Vlaamse Ardennen in, met smalle paadjes kom je in Louise-Marie. Ondertussen is het heerlijke wandelen in het Muziekbos. 

Daar waar het Vlaamse deel eindigt, zie je de heuvels over de taalgrens als lonken. 

'Dwars door België'

De GR 129 heeft in Vlaanderen aan bekendheid gewonnen door het VRT-programma 'Dwars door België'. Programmamaker Arnout Hauben wandelde samen met zijn camera- en geluidsman het traject. De drie brachten op deze manier het mooiste van het Vlaamse platteland en de Waalse bossen in beeld. 

Tijdens hun wandeling maakte de programmamakers al een tussenstop in Doomkerke, waar ze een pintje dronken bij Rita in café New York. Later zette ze hun tentjes op in het landschapspark 't Disveld en sliepen ze onder de kerktoren van Doomkerke.