Zorg voor een goede mondhygiëne

Door het dragen van een mondmasker worden we sneller geconfronteerd met een slechte adem. Goed nieuws, een goede mondzorg kan soelaas brengen. Maar hoe doe je dat? Maak hiervoor gebruik van de drie pijlers van een goede mondzorg.

Zorg voor een goede dagelijkse mondhygiëne

Tandenborstel

Wissel elk seizoen van tandenborstel, kies een tandenborstel met een kleine kop en fijne haren, spoel je tandenborstel goed na en bewaar deze droog.

Tandpasta

Poets minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met tandpasta die fluoride bevat. Voor kinderen tot 6 jaar gebruik je best tandpasta met 1000ppm F-, vanaf 6 jaar wordt volwassen tandpasta met 1450ppm F- geadviseerd.

Reinig volgens de 3 B’s

Hou bij het poetsen altijd dezelfde volgorde aan: de binnenkant, de buitenkant en vervolgens de bovenkant van de tanden. Poets alle vlakken van je tand tot aan de tandvleesrand en vergeet de tanden achteraan in de mond niet.

Reinig dagelijks tussen de tanden en schraap ook je tong

Vergeet zeker niet om minstens één keer per dag tussen de tanden te reinigen met bijvoorbeeld flosdraad. Reinig ook dagelijks je tong met een tongschraper.

Eet mondvriendelijke voeding

Geef je tanden ook voldoende rustmomenten door te streven naar maximaal vijf eetmomenten per dag. Drink tussendoor enkel water. Heb je een zuur, plakkerig of suikerrijk tussendoortje gegeten? Vergeet dan zeker niet na te spoelen met een glas water.

Ga op (half)jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts

Ga minstens één keer per jaar op controle bij de tandarts. Ook als je geen natuurlijke tanden meer hebt.

Meer weten? Surf naar www. gezondemond.be. Voor advies op maat kan je terecht bij een tandarts of mondhygiënist.

Gepubliceerd opmaandag 9 aug 2021 om 15:02