Geldigheid rijbewijzen in het buitenland

Er is geen verschil tussen het bankkaartmodel en het papieren model. De geldigheid hangt af van de regelgeving van dat land. Voor landen van de Europese Unie volstaat je nationaal rijbewijs. Voor landen buiten de Europese Unie die het Verdrag van Wenen hebben ondertekend, moet je daarnaast een internationaal rijbewijs aanvragen. 

Soorten rijbewijzen

De nationale rijbewijzen kunnen opgedeeld worden in twee groepen. De papieren versies en het bankkaartmodel. In de groep van de roze drieluiken zijn er in de loop der jaren heel wat varianten gemaakt. 

De roze drieluiken 

Zowel de lichtroze rijbewijzen met bovenaan het opschrift Koninkrijk BelgiĆ« Rijbewijs als het recentere Europese Gemeenschappen model zijn nog geldig in het buitenland, maar moeten wel aan volgende voorwaarden voldoen.

  • het rijbewijs is niet beschadigd
  • je lijkt nog op de foto op je rijbewijs
  • het rijbewijs is nog goed leesbaar

Voldoe je niet aan deze voorwaarden of rij je vaak in het buitenland? Dan adviseren we je een nieuw rijbewijs aan te vragen in de vorm van een bankkaart. Soms zorgen de papieren rijbewijzen voor problemen bij politiecontroles in het buitenland. 

Voldoet je rijbewijs wel nog aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan je de papieren versie houden tot in 2033, daarna moet iedereen vernieuwen naar het bankkaartmodel.

Bankkaartmodel 

Ben je al in het bezit van een bankkaartmodel? Dan hoef je alleen de geldigheidsdatum in het oog te houden. Deze staat vooraan op je rijbewijs vermeld.

Nieuw rijbewijs aanvragen 

Om een nieuw rijbewijs aan te vragen heb je een recente pasfoto nodig. De aanvraag kost 25 euro en de levertermijn is maximaal drie dagen.