De Vorte Bossen

In de Vorte Bossen vind je op de drogere zandgronden naaldbossen, maar ook eiken- en berkenbossen, met varens en bramen in de ondergroei. Langs de paden vind je ook typische planten van de heide terug. Struikheide vormt er in augustus paarse vlekjes, met daartussen de kleine gele bloempjes van tormentil.

De vallei van de Pachtebeek en de Wantebeek is in de lente bedekt met een tapijt van bosanemonen en sleutelbloemen. Ook groeien er andere bomen zoals es, olm en populier. In deze natte bossen voelen houtsnip en wielewaal zich thuis. Typische vogels die we vooral in de dennenbossen terugvinden zijn kuifmezen en goudhaantjes. In de beukendreven broedt soms zelfs de zwarte specht. Met wat geluk krijg je misschien wel een eekhoorn te zien, of een buizerd. Ook de vos houdt zich in het bos schuil.

Via het beheer herstellen we het gevarieerd soortenrijk bos. Op sommige plaatsen laten we de natuur zijn gang gaan. Omgevallen bomen blijven liggen: talloze insecten en paddestoelen leven immers in en op het dode hout. Op andere plaatsen houden we het oude hakhoutbeheer in stand. Want na het hakken gaan de meeste bomen niet dood. Ze krijgen dan nieuwe scheuten. Vroeger kapte men het hakhout om de 10 à 15 jaar. De vele scheuten die daarna opschoten waren gebruiksklare palen. Door dit hakken schijnt de zon weer op de bosbodem, waar vele wilde bloemen en allerlei insecten zoals vlinders en zweefvliegen van profiteren.

Het beheer van dit gebied gebeurt in samenwerking met De Torenvalk vzw, milieuvereniging regio Tiel.

Doorheen de Vorte Bossen loopt een bewegwijzerde wandeling: Parochieveldpad (8,5 km)
Beginpunt Parochieveldpad: Sint-Caroluskerk, Brandstraat, Doomkerke (Ruiselede)

Meer info

Frank Debeil, 051-40 41 26, frank.debeil@detorenvalk.be
Kris Vandekerkhove, 09-245 61 72 kris.vandekerkhove@detorenvalk.be