Een doos die levens kan redden in Ruiselede

Vanaf februari start Eerstelijnszone RITS (Regio Izegem Tielt Samen) met de verdeling van de Gele Doos in onze regio. Deze kleine plastic doos bevat belangrijke medische gegevens en noodcontacten. De eigenaar bewaart de doos in de deur van de koelkast, een plaats waar hulpdiensten de gegevens in een crisismoment snel terugvinden.

Samen met empact, een project dat werkt rond chronisch zieke patiënten, willen de eerstelijnszones RITS,  Midden WVL en Westhoek de Gele Doos en drie andere tools rond zorgcontinuïteit laten gebruiken van februari tot en met september. Nadien volgt een evaluatie en eventuele verdere uitrol van de tools.

Hoe werkt het?

In de Gele Doos zit een fiche voor noodcontacten en medische gegevens. Daarnaast is er een vermissingsfiche voorzien voor personen met een vermissingsrisico. De zorgverlener vult de gegevens samen met de eigenaar van de doos in.

De eigenaar bewaart zijn Gele Doos met de fiches in de koelkastdeur en geeft dat aan door de bijhorende sticker op de binnenkant van de voordeur te kleven. Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie en verliezen geen tijd bij een noodinterventie.

Voor wie?

Het testproject focust op mensen met een specifieke zorg- en ondersteuningsnood. Een zorgverlener of -organisatie bepaalt wie in aanmerking komt en houdt rekening met kenmerken zoals: medicatiegebruik, dementie, chronische aandoening, invaliditeit, thuisverpleging, gezinshulp, alleenstaanden of mensen met weinig netwerk rond, hulpmiddelen (bijv. rollator), psychische kwetsbaarheid, mensen in een palliatieve situatie, …

Hoe aanvragen?

In de testperiode kan je naast de Gele Doos ook andere zorgtools - Communicatieschrift, Zorgteamkaartje, Noodkaart - gratis (laten) gebruiken.

  • Wil je meer info over deze tools?
  • Wil je als zorgaanbieder of -organisatie deelnemen en tool(s) laten gebruiken door één of meerdere personen?
  • Heb je als mantelzorger of patiënt met zorg- en ondersteuningsnood interesse?

Neem contact op met Eerstelijnszone RITS om een afspraak te maken: jonas.debaveye@elzrits.be of 0467 01 37 43

Meer info?

www.elzrits.be

Gepubliceerd opdonderdag 3 feb 2022 om 09:18