Cultuurprijs 'De Gulden Wiek'

In 2001 nam de gemeentelijke raad voor cultuurbeleid het initiatief om samen met het gemeentebestuur een cultuurtrofee in het leven te roepen: ‘De Gulden Wiek’, verwijzend naar de wieken van een molen in molendorp Ruiselede. Het bevorderen van het cultuurleven en het stimuleren van gemeenschapsvorming in de gemeente werd als belangrijkste motief naar voor gebracht.

Wat

'De Gulden Wiek' is een tweejaarlijkse wedstrijd waarbij een Ruiseleedse vereniging, instelling, vzw of inwoner van Ruiselede die een uitzonderlijke culturele prestatie leverde of zich zeer verdienstelijk toonde op cultureel gebied, beloond wordt met een prijs ter waarde van €400. De jury - leden van het dagelijks bestuur van de cultuurraad - kent de cultuurtrofee toe en bepaalt de nominaties. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door alle bij de culturele raad aangesloten verenigingen, door gecoöpteerde leden, bestuursleden, waarnemers bij het bestuur en de Schepen van Cultuur. Het gemeentebestuur en het dagelijks bestuur van de cultuurraad kunnen elk afzonderlijk een kandidaat voordragen.

Wie

 • 2002: Luc (Wies) Lema 
 • 2004: Blues & Jazzclub Banana Peel 
 • 2006: poëzie-initiatief Sappho
 • 2008: Robert Deroose
 • 2010: Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia 
 • 2012: Gerda Meulebrouck 
 • 2014: Lina Deschacht
 • 2016: 'Illud Mane' van de Confrérie van O.L.V. van 7 Weeën
 • 2018: Folk Ruiselede
 • 2020: Susy Wieme

Uitreiking 2022

Op vrijdag 25 februari werd voor de 11de keer een Gulden Wiek uitgereikt door de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid, die in 2001 het initiatief nam om samen met het gemeentebestuur een cultuurtrofee in het leven te roepen. Deze tweejaarlijkse wedstrijd ontstond vooral vanuit de bedoeling om het cultuurleven en de gemeenschapsvorming in de gemeente te stimuleren. Bij de uitreiking van de cultuurprijs wordt een Ruiseleedse vereniging of een inwoner, die een uitzonderlijke culturele prestatie leverde, beloond met een prijs ter waarde van €400.

Genomineerden

Ook in 2021 startte het Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad met de zoektocht naar het winnende culturele prijsbeest. De culturele verenigingen en de Cultuurraad konden de voorbije maanden hun kandidaten naar voor schuiven. We ontvingen 5 nominaties die allen weerhouden werden:
 • De eerste genomineerde is Paul Desmet. Hij werd genomineerd omwille van zijn inzet voor de Nationale Strijdersbond. Hierdoor blinkt gemeente Ruiselede uit op het gebied van de herdenking van soldaten en slachtoffers uit de beide wereldoorlogen. Daarnaast is Paul ook één van de steunpilaren in het parochiaal leven.
 • Ook Herman Leenders werd genomineerd. Dit omwille van zijn professionele prestaties, waarbij al meerdere dicht- en verhalenbundels gepubliceerd werden. Op zondag 28 november 2021 mocht hij eveneens de VWS-prijs van de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers in ontvangst nemen.
 • FERM Ruiselede verdient een nominatie omwille van hun 100-jarig bestaan in 2021. Deze vereniging staat open voor een divers publiek: de leeftijd van de leden varieert van 30 tot 100 en het aanbod is al even uitgebreid. Zo worden er bijvoorbeeld babbelnamiddagen, fietstochten, crea-avonden, bewegingslessen, kooklessen en kindernamiddagen georganiseerd.
 • Ook Fotoclub Focidia verdient een nominatie. De vereniging probeert onder andere door het onderling uitwisselen van tips en het organiseren van vormingen om zowel ervaren als minder ervaren leden beter te laten worden in het beoefenen van hun hobby. Fotografie is in de loop der jaren sterk geëvolueerd, maar hun werking is hierin mee gegroeid. Naast hun interne werking werkt de vereniging ook actief samen met de gemeentelijke diensten. Zo leveren zij bv. geregeld foto’s aan die dan gebruikt worden op de gemeentelijke website of in het infoblad.
 • Als laatste werd ook Heemkring Ruiselede genomineerd. Deze vereniging verzamelt al jaren wat er leeft en beeft in Ruiselede. Tegenwoordig kan je hun foto’s en andere opmerkelijke zaken uit de oude doos volgen via een Facebookpagina. Vroeger kon dit in een gedrukte oplage die bedeeld werd in de gemeente.

En de winnaar is... Fotoclub Focidia!

Na overleg binnen het Dagelijks Bestuur werd uit deze 5 nominaties Fotoclub Focidia als winnaar aangeduid. Marc Watteny ontving de prijs in naam van de vereniging. Gefeliciteerd!