Corona: updates

De Federale Overheid besliste op donderdag 12 maart 2020 om bijkomende maatregelen te nemen die de verdere verspreiding van de epidemie moesten tegengaan. Deze maatregelen waren proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Sindsdien werden de maatregelen regelmatig versterkt, verlengd of kregen ze een update.

De Veiligheidsraad nam op 24 april nieuwe beslissingen inzake de toekomstige coronamaatregelen. U kan de powerpointpresentatie van de persconferentie nalezen voor meer informatie. 

De Veiligheidsraad nam op 13 mei nieuwe beslissingen inzake de exitstrategie. Onze diensten passen de overzichten op de gemeentelijke website de komende dagen aan op basis van de info die we van de hogere overheid zullen ontvangen. De exitstrategie verloopt in verschillende fasen. Per fase evalueert de Veiligheidsraad in welke mate een versoepeling van de lockdown mogelijk is en dit voor specifieke sectoren. 

Hier kan u alvast de grote lijnen nalezen: https://crisiscentrum.be/nl/news/afbouw-opstart-van-fase-2-vanaf-18-mei

Regels blijven van kracht

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden. Regels als:

  • Het beperken van contacten tussen mensen;
  • Het respecteren van veilige afstanden;
  • Goede hygiënische reflexen, ook wel "barrièregebaren" genoemd.

De mond en de neus bedekken

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. Dat wordt:

  • aanbevolen in de openbare ruimte;
  • verplicht op openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Deze maatregel treedt in werking vanaf 4 mei. Op zich biedt een masker geen afdoende bescherming, het moet bekeken worden binnen het bredere gebruik van mondmaskers, hygiënemaatregelen en fysieke afstand.

De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger gratis minstens één stoffen mondmasker krijgt dat de mond en neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee "filters" krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen. Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor professionals in de gezondheidszorg, in de woonzorgcentra, in de residentiële voorzieningen en bij de veiligheidsdiensten.

Op de werkvloer moet de werkgever - ook in de publieke sector - z'n werknemers beschermen als het nodig is.

De autoriteiten herinneren eraan dat het afdekken van de mond en de neus in het algemeen niet voldoende bescherming biedt als men niet correct omgaat met de veiligheidsafstanden en de hygiënische maatregelen.

 

Of ben je op zoek naar ...

Contact & openingsuren

Dienst Noodplanning

Adres
Markt 1 , 8755 Ruiselede gemeentehuis
Tel.
051 70 84 18
veiligheid@ruiselede.be
Website
www.ruiselede.be
Ondernemingsnummer
0207433015
Openingsuren
Vandaag
Nu gesloten
op afspraak 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:00
Morgen
op afspraak 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:00

Op maandagnamiddag zijn de diensten telefonisch bereikbaar tot 16u.

Op vrijdagnamiddag zijn de diensten telefonisch bereikbaar tot 15u.

De Dienst Bevolking heeft extra openingstijden op donderdagavond en elke eerste zaterdag van de maand.

Alle openingsuren Dienst Noodplanning