Corona: updates

Verstrenging maatregelen vanaf maandag 19 oktober

De Veiligheidsraad kwam vandaag (16 oktober) samen om te beslissen over nieuwe maatregelen die het stijgende aantal coronabesmettingen een halt moeten toeroepen.

Om te vermijden dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een algehele lockdown heeft het Overlegcomité een reeks maatregelen beslist:

 • Nauwe contacten (dichter dan 1,5m en zonder mondmasker) worden beperkt tot max. 1 persoon bovenop uw gezin
 • Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per 2 weken, mits het respecteren van de afstandsregels (geen nauw contact)
 • Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen
 • Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening
 • Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden
 • Cafés en restaurants moeten tijdelijk sluiten (4 weken; evaluatie na 2 weken). Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22u00. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen)
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22u00. Verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20u00
 • Nachtklok tussen 00u00 en 05u00 ’s ochtends (werkverplaatsingen en verplaatsingen om dringende medische redenen zijn toegestaan)

Dit vanaf maandag 19 oktober en gedurende een maand.

 • Steunpakket voorzien voor horeca
 • Geen kerstmarkten, rommelmarkten en brocantes
 • Protocollen jeugd-, cultuur- en sportsector: zullen de komende week (van 19/10) herbekeken worden
 • Activiteiten zonder protocollen: aanwezigheid beperkt tot max. 40 personen (maatregel met onmiddellijke ingang)
 • Toepassing van een ‘barometer’ met alarmniveaus en maatregelen per fase – eens deze op punt staat.

Meer info over de aangepaste maatregelen: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-alarmniveau-4-gaat-strengere-regels-vanaf-maandag-19-oktober. Ook op https://www.info-coronavirus.be/nl/ wordt alle beschikbare informatie verzameld. Uiteraard berichten ook diverse media over de laatste ontwikkelingen.

Informeer u dus goed over de nieuwe maatregelen, maar nog belangrijker: volg ze vooral goed op.

Denk aan de gezondheid van uzelf en uw familie maar ook aan de gezondheid van de vele mensen die zich elke dag inzetten om de vele sectoren van de samenleving draaiende te houden. Daarbij denken we in de eerste plaats aan de mensen in de zorgsector.

Er sterven nog steeds mensen ten gevolge van het coronavirus. Hou je dus aan de opgelegde maatregelen!

Denk ondertussen ook aan wie het moeilijk heeft. Hou – op afstand- een oogje in het zeil bij eenzame of hulpbehoevende buren of familieleden. Merk je een probleemsituatie op: aarzel niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis: ocmw@ruiselede.be of 051 68 94 84.

#samenerdoor #Ruiseledekandit

 

Provinciale maatregelen

Op 2 oktober werd door de provinciegouverneur van West-Vlaanderen een Politiebesluit uitgevaardigd met betrekking tot de plicht tot het dragen en het bij zich hebben van een mondneusmasker op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.

Het volledige politiebesluit leest u onderaan deze pagina als bijlage, maar kort samengevat:

 • het is voor alle personen ouder dan 12 jaar verplicht om op het hele grondgebied van de provincie steeds een mondneusmasker of elk ander alternatief in stof bij zich te hebben en te kunnen tonen op vraag van de politie
 • het is voor alle personen ouder dan 12 jaar verplicht een mondmasker of elk ander alternatief in stof te dragen op volgende plaatsen op het grondgebied van de provincie:
  • in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen (gemeentehuis, sporthal, bibliotheek, etc.) met uitzondering wanneer men neerzit en op voorwaarde dat de veiligheidsafstand van 1,5m en andere algemene regels worden gerespecteerd.
  • op alle markten (brocante, jaarmarkten, rommelmarkten..)
  • op kermissen en evenementen
  • in de recyclageparken
  • als toeschouwer van een sportactiviteit (trainingen, wedstrijden, oefenmatchen, tornooien, ...)
  • op alle begraafplaatsen, 1 week voor en 1 week na Allerheiligen (van 24 oktober tot en met 8 november 24u00)

Dit politiebesluit treedt in werking op 3 oktober 2020 en kan te allen tijden en onbeperkt herzien worden.

Dit besluit vervangt ook het politiebesluit van 28 augustus 2020 houdende de plicht een mondneusmasker bij zich te hebben op de zeedijk.

 

Updates jeugdwerk en sport

Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Daarom schakelen de sportsector en het jeugdwerk in heel Vlaanderen vanaf woensdag 14 oktober over naar kleurcode oranje. Een algemene aanpassing van de kleurcode voor onderwijs is voorlopig nog niet aan de orde.

Kleurcode oranje voor de sportsector

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets. De kleedkamers en douches sluiten, behalve in zwembaden.

De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen van de horeca. Publiek is toegelaten op sportactiviteiten conform de bepalingen daarover in het Ministerieel Besluit en de toepassing van het Covid Event Risk Model (CERM).

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.
De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd.

Meer informatie over de kleurencodes voor sport.

Jeugdwerk gaat naar code oranje

Vanaf 14 oktober schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje.

Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.

Bekijk alle richtlijnen voor de kleurcode oranje in het jeugdwerk op de website van De Ambrassade.

Voetbal Vlaanderen

Ook Voetbal Vlaanderen nam nieuwe maatregelen.

 

 

 

 

Of ben je op zoek naar ...

Contact & openingsuren

Dienst Noodplanning

Adres
Markt 1 , 8755 Ruiselede gemeentehuis
Tel.
051 70 84 18
veiligheid@ruiselede.be
Website
www.ruiselede.be
Ondernemingsnummer
0207433015
Openingsuren
Vandaag
Nu gesloten
Gesloten
op afspraak 08:30 tot 12:00 13:00 tot 16:00
Morgen
Gesloten
op afspraak 08:30 tot 12:00

Op maandagnamiddag zijn de diensten telefonisch bereikbaar tot 16u.

Op vrijdagnamiddag zijn de diensten telefonisch bereikbaar tot 15u.

De Dienst Bevolking heeft extra openingstijden op donderdagavond en elke eerste zaterdag van de maand.

Alle openingsuren Dienst Noodplanning