Chippen en registreren van honden en katten

Om je huisdier te beschermen is het aangeraden om hen te laten chippen. Bovendien is het wettelijk verplicht! Door de correcte registratie van je huisdier zorg je er ook voor dat ze snel terug met jou worden herenigd als ze bijvoorbeeld verloren lopen.

Het chippen gebeurt door een dierenarts. Op de chip staat een code van 15 cijfers, die identiek is aan het nummer van het paspoort van je huisdier. Daarnaast dient je hond of kat ook correct geregistreerd te worden in een databank, respectievelijk bij DogId en CatId.

Hoe doe je dat?

Registreer je met je rijksregisternummer op de website. Link vervolgens het chipnummer, zoals vermeld in het paspoort van je huisdier, aan jouw rijksregister. Daarnaast is het ook aangewezen om het vinkje openbaar aan te duiden. Dan kunnen jouw gegevens geraadpleegd worden als jouw huisdier aangetroffen wordt door de politie.
Dit betekent niet dat iedereen zomaar online jouw adres kan vinden. Alleen mensen die het chipnummer van jouw dier hebben, krijgen zo toegang tot jouw gegevens. Kort samengevat: raakt jouw huisdier vermist en iemand laat het chipnummer met een speciaal toestel uitlezen, dan krijgt de vinder meteen alle informatie om jouw hond of kat terug bij jou te brengen. Dit uitlezen gebeurt door dierenartsen, vrijwilligers en asielmedewerkers. Ook de politie beschikt over een chiplezer.

Sinds 01/05/2021 is het ook aangewezen om als eigenaar jouw gegevens een openbaar karakter te geven. Als gevolg van de wet op de privacy zijn namelijk alle gegevens van de huisdiereigenaars in principe vertrouwelijk, tenzij je zelf actie onderneemt om ze publiek te maken en het opsporen van de eigenaar van een teruggevonden huisdier eenvoudiger wordt!

online.dogid.be

online.catid.be

 

Belangrijke situaties om dit ook allemaal te controleren:

  • - Nakijken of je gegevens correct zijn;
  • - Adresgegevens aanpassen na een verhuis;
  • - Aankoop/adoptie van een nieuw huisdier: je kijkt best na of de registratie van jouw dier nu op jouw naam staat. Opgelet: het asiel of de verkoper dient dit zelf aan DogId/CatId te melden, na twee tot drie weken ontvang je een zelfklevend identificatiecertificaat om in het paspoort van jouw huisdier te kleven.
  • - Na overlijden van je huisdier.