Burgemeesters Midwest vaardigen bijkomende algemene coronamaatregelen uit

De 16 burgemeesters van de Midwest-regio (Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene) besloten tot het nemen van bijkomende eenvormige maatregelen bij het bestrijden van het coronavirus.

In Ruiselede nam Burgemeester De Roo hiertoe vandaag een burgemeestersbesluit met daarin maatregelen die gelden in de regio Midwest, maar ook enkele specifieke accenten die in Ruiselede van toepassing zijn. Ook de andere Midwest-gemeenten konden deze accenten zelf bepalen.

Deze maatregelen gaan in op 30 juli 2020 en komen bovenop de beslissingen die eerder genomen werden door de Veiligheidsraad en die nog steeds van toepassing zijn. 

Dit besluit wordt ingetrokken met een opvolgend besluit of tot dat hogere rechtsnormen deze materie reglementeren.

Mondmasker op zak

Op het hele openbaar domein en op alle publiek toegankelijke plaatsen van de gemeente Ruiselede is het ten allen tijde verplicht een mondmasker (mond- en neusbescherming) of elk ander alternatief in stof bij zich te hebben.

Mondmasker verplicht

Het dragen van een mondmasker (mond- en neusbescherming ) of elk ander alternatief in stof is verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar:

 • op alle specifieke publieke en private parkings van winkel- en tuincentra, sportcentra, supermarkten, het WZC Sint-Jozef en serviceflats Ter Molen, LDC/DVC Den Tap en in alle wachtrijen van handelszaken, openbare infrastructuren of evenementen
 • publieke ruimtes in alle openbare gebouwen en recyclageparken.
 • op alle evenementen.
 • + op de locaties die al eerder door de Veiligheidsraad werden verplicht

Mondmasker niet verplicht

Het dragen van een mondmasker (neus- en mondbescherming) of elk ander alternatief in stof is niet verplicht in voormelde zones:

 • voor personen die middels medisch attest kunnen aantonen dat zij geen mond- en neusbescherming of elk ander alternatief in stof kunnen dragen.
 • voor inzittenden en bestuurders van gemotoriseerde voertuigen met uitzondering van elektrische fietsen en elektrische steps. Op bijv. een parking dient u dus als bestuurder van een elektrische fiets of step wel degelijk een mondmasker te dragen.
 • voor beoefenaars van fysiek belastende professionele activiteiten gedurende de uitoefening van die activiteit (vuilnisophalers, aannemers van werken)
 • voor beoefenaars van een sportactiviteit.

Sportactiviteiten

Voor sportactiviteiten geldt dat deze zowel indoor als outdoor enkel mogen plaatsvinden zonder toeschouwers. De noodzakelijke begeleiders kunnen wel aanwezig zijn.

Groepskleedkamers- en douches, zowel bij publieke als private sportvoorzieningen, worden gesloten voor het publiek.

Evenementen

 • Voor alle evenementen geldt een registratieplicht gelijk aan de registratieplicht die van toepassing is in de horeca.
 • Het dragen van mond- en neusbescherming of elk ander alternatief in stof is verplicht op alle evenementen.
 • Alle evenementen dienen vooraf ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de burgemeester die ze aftoetst aan de geldende regels inzake veiligheid en gezondheid conform het Ministerieel Besluit dd. 28 juli 2020. In Ruiselede kan dit via het evenementenformulier: ruiselede.be/evenement-organiseren-in-coronatijden
 • Evenementen met meer dan 100 verwachte deelnemers worden verboden, ongeacht of ze binnen of buiten plaats vinden.
 • Occasionele (rommel--,…) markten of verkopen zijn verboden.
Gepubliceerd opdonderdag 30 jul 2020 om 09:37