Bijna vakantie! Vraag tijdig je reisdocumenten aan!

Bijna vakantie! Vraag tijdig je reisdocumenten aan.

Binnenkort is het zomervakantie. Zoals jaarlijks – en nog meer na een aantal jaar corona – gaan heel wat mensen op reis naar het buitenland. Voor heel wat bestemmingen zijn er speciale reisdocumenten van toepassing. We sommen de belangrijkste voor je op:

KIDS-ID

Vraag deze minstens 3 weken op voorhand aan!

De kids-ID is een identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het is verplicht voor reizen naar het buitenland. De levertermijn voor een kids-ID bedraagt 3 weken. Vraag de kaart dus tijdig aan in het gemeentehuis bij de dienst bevolking.

Voor de aanvraag komt de persoon die het ouderlijk gezag over het kind uitoefent, samen met het kind zelf naar het gemeentehuis. Een kids ID kost €7. Je hebt een recente pasfoto nodig voor de aanvraag.

INTERNATIONAAL PASPOORT

Voor heel wat landen (inclusief Groot-Brittannië) is een internationale reispas vereist. Hou voor de levering rekening met een termijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Vraag je paspoort dus zeker tijdig aan.

De pasfoto die je meebrengt voor de opmaak van je paspoort mag maximaal 6 maand oud zijn en moet aan volgende 4 voorwaarden voldoen:

  • Het is belangrijk dat je recht in de lens kijkt met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach)
  • Recht in de camera kijken, hoofd recht naar voren en schouders recht.
  • Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd; de kin en de ooraanzet moeten zichtbaar zijn.
  • De ogen zijn goed zichtbaar: geen reflectie in de brilglazen, geen getinte glazen, geen montuur dat te groot is. Om moeilijkheden te voorkomen kunnen brildragers hun bril afzetten voor de foto.

Een reispas kost €40 voor minderjarigen en €70 voor volwassenen. Als je je internationaal paspoort te laat aanvraagt, kan je er nog steeds één bekomen in spoed (levering de volgende werkdag indien aanvraag vóór 15 uur). Deze kost voor minderjarigen €215 en voor volwassenen €245.

CORONAVEILIG REIZEN

Nog heel wat landen leggen coronamaatregelen op voor het binnenreizen. Informeer je goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website reopen europa of de website van de FOD Buitenlandse zaken diplomatie.be Je vindt er de reisadviezen per land. In veel landen is een COVID-certificaat nog steeds verplicht. Je vindt dit document op mijngezondheid.

Klik hier voor meer info omtrent reizen in coronatijden.

Gepubliceerd opdonderdag 2 jun 2022 om 09:38