Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch… van uitstel komt afstel. Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het er niet van komt. `

“Ik doe het straks wel. Eerst nog even de stad in.”

“Ik doe het later wel. Het is even druk op het werk.”

“Geen tijd. Want de bus was te laat.”

BlaBlaBla. Geen excuses. Doe de stoelgangtest. Want tijdig opsporen is belangrijk.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar  aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Poliepen kunnen worden verwijderd voordat er kankercellengevormd worden. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. 

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging (voor de test) in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Op deze websites kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

In  Ruiselede liet 68,4% van de mannen en vrouwen van 51* tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de gemiddelde deelname in onze provincie. We zijn trots op dit cijfer en streven ernaar om deze gunstige score te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst.

* 51 jaar omdat dit cijfers van 2019 zijn.

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160

tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

Gepubliceerd opdinsdag 19 jan 2021 om 10:50